De day after: wat is wijsheid?

De ‘day after’. Zo voelt het. Nadat we maandag nog het idee kregen het virus in te kunnen dammen door geen handen te schudden, ziet de wereld er nu toch anders uit. De overheid heeft, zeker voor Nederlandse begrippen, vergaande maatregelen getroffen. Allemaal met als doel onze kwetsbaren te beschermen en een overbelasting van de zorg te voorkomen. De oproep is duidelijk, maar de uitvoering complexer.

Vergaande maatregelen

Na de persconferentie wordt er snel gehandeld. Alle voetbalwedstrijden worden afgelast. Theaters en musea sluiten. Ook de zwembranche treft maatregelen. Sommige zwembaden sluiten, anderen laten alleen de lessen en doelgroepactiviteiten doorgaan. In Belgie zijn alle recreatieve activiteiten verboden. De grote vraag in de branche: moeten wij het zwembad sluiten? Een zwemles, doelgroepactiviteit afzwemmoment met minder dan 100 deelnemers mag volgens de huidige maatregelen doorgaan.

Scholen open

Vooralsnog zijn de scholen ook nog gewoon open. Gisteren keek ik naar Jinek, hierbij waren twee schooldirecteuren aanwezig. Zij legden hun zorgen en dilemma’s voor. Ik herkende hierin meteen de zorgen en dilemma’s die de zwembranche nu ook heeft. Als scholen het onverantwoord vinden, mogen zij maatregelen treffen, waaronder sluiting. Maar wanneer is dit aan de orde? Waar doe je goed aan? De schooldirecteuren voelen een enorme verantwoordelijkheid en ervaren dit als een last.

Lees meer over het coronavirus: Update coronavirus in Nederland: wat betekent dit voor de zwembranche?

Verantwoordelijkheid

Los van de maatregelen hebben wij nu allemaal een taak. We moeten met elkaar alle zeilen bijzetten om onze kwetsbaren te beschermen en optimale zorg te kunnen borgen. Prioriteit is nu dat we de verspreiding dusdanig beperken dat we voldoende mensen en middelen in de zorg hebben om iedereen de zorg te kunnen bieden die nodig is. Waar men recht op heeft. Als we daarvoor allemaal een pas op de plaats moeten maken, moeten de zwembaden dan open blijven?

Wijsheid

Natuurlijk kan het morgen allemaal anders zijn en is de vraag misschien niet meer aan de orde omdat alle zwembaden móeten sluiten. Maar voor nu is het een terechte en vooral lastige vraag. Er rust een grote verantwoordelijkheid op onze schouders. Het openhouden van zwembaden is niet verboden. Maar verstandig? Helaas weten we dat pas achteraf. Niemand wil paniek zaaien of maatregelen treffen die erger zijn dan het probleem zelf. Niemand heeft hét antwoord. Ook de geleerden niet. Duidelijk is wel: we moeten wat doen. Allemaal. En hoewel angst nooit een goede raadgever is, is het afgaan op je gevoel misschien nu wel juist een verstandige keuze.

Laat ons weten hoe jouw zwembad/zwemschool omgaat met deze situatie via deze korte vragenlijst
VDH Watertechnology