15 oktober ZwembadBranche Dag

Daarom zijn spieren zwaarder dan vet

Ben je al tijden aan het zwemmen of bewegen in het water om meer af te vallen, maar de weegschaal laat anders zien: je valt niet af… Maar wellicht merk je wel dat je je beter in je vel voelt zitten en is je vetpercentage ook dalende. Is er dan iets mis met de weegschaal? Dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Je hebt waarschijnlijk spiermassa opgebouwd en dat weegt zwaarder. Wil je weten hoe dit nu precies zit? Wiebren de Jong van Fit.nl legt je uit waarom spieren zwaarder zijn dan vet.

Wat is spier- en wat is vetweefsel?

In het menselijk lichaam werken spierweefsel en vetweefsel samen om een gezond evenwicht te handhaven. Een gezonde verhouding tussen spiermassa en vetmassa is belangrijk voor de algehele gezondheid en het welzijn. Oefeningen en een uitgebalanceerd dieet spelen een cruciale rol bij het handhaven van dit evenwicht. Maar wat is nu precies vetweefsel en wat is spierweefsel.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.Spierweefsel

Spierweefsel is verantwoordelijk voor beweging. Het maakt het mogelijk dat we kunnen lopen, rennen, tillen en allerlei andere activiteiten uitvoeren. Spieren bieden ondersteuning aan het skelet en helpen bij het handhaven van de lichaamshouding. Spierweefsel bestaat uit gespecialiseerde cellen, ook wel spiervezels genoemd. Een unieke eigenschap van spierweefsel is het vermogen om samen te trekken en weer te ontspannen, waardoor beweging mogelijk is. Er zijn drie soorten spierweefsel: gladde spieren (inwendige organen), skeletspieren (aangesloten op botten) en hartspieren (in het hart).

Lees ook: Zwemmen om af te vallen: kun je ook plaatselijk vet verbranden?

Vetweefsel

Een van de belangrijkste functies van vetweefsel is het opslaan van energie in de vorm van vet. Vetweefsel werkt als isolatie om het lichaam te beschermen tegen temperatuurschommelingen. Het fungeert als een beschermend kussen voor organen en andere weefsels. Vetweefsel bestaat uit adipocyten, gespecialiseerde cellen die vetten opslaan. Het belangrijkste kenmerk is de opslag van triglyceriden (vetten) in de adipocyten.

Daarom zijn spieren zwaarder dan vet

Spieren wegen dus meer dan vet. Maar ho kan dat eigenlijk. Hiervoor zijn twee duidelijke redenen. Het komt door de dichtheid en samenstelling van beide en door de metabole activiteit.

Reden 1: dichtheid en samenstelling

Spierweefsel is ongeveer 18% zwaarder dan vetweefsel en bestaat voornamelijk uit eiwitvezels, water, mineralen en glycogeen (opgeslagen koolhydraten). Deze componenten dragen bij aan de stevigheid, structuur en het gewicht van spieren. Vetweefsel daarentegen is minder compacter en bestaat uit opgeslagen vetzuren (opgeblazen vetcellen) en neemt iets meer ruimte in.

Reden 2: metabole activiteit

Een andere indirecte verklaring voor het verschil in volume is de metabole activiteit (wat betrekking heeft op het energiegebruik). Spierweefsel heeft meer energie nodig voor onderhoud en dagelijkse functies. Denk eens aan de spieren in je hart en longen of je benen die je van A naar B brengen. Vanwege de hoge energievraag heeft spierweefsel meer hulpbronnen nodig, waaronder zuurstof en voedingsstoffen. Hiervoor zijn ook weer vaten nodig die de aan- en afvoer verzorgen en gewicht met zich meebrengen. Het voordeel van vetweefsel is dat het een energiebron is en functioneert als een reservoir van overtollige calorieën die worden gebruikt in tijden van een energietekort. Vetweefsel heeft een lagere stofwisseling in vergelijking met spierweefsel, omdat het voornamelijk betrokken is bij energieopslag in plaats van het samentrekken van spieren.

FIT.nl is een platform voor fitness, afvallen en voeding. Een team van deskundigen houdt je op de hoogte met artikelen en deelt oefeningen en recepten voor een fitter leven.


advertentie

XS2 voor Zwembaden