Complexe uitdagingen: van drama naar kansen

We hebben in de zwembranche te maken met een opeenstapeling van uitdagingen die buiten proportioneel zijn en nu al duren vanaf 2020. Het wordt het steeds moeilijker om de hoge kosten te compenseren met hogere omzetten. De wachtlijsten zijn lang genoeg, maar helaas zijn er niet altijd genoeg lesgevers om deze in te korten. Wat ook leidt tot grote zorgen over de zwemveiligheid van onze kinderen. We willen immers te allen tijde voorkomen dat jonge kinderen gevaar lopen en willen er dus alles aan doen om een (te) lage of (te) late zwemvaardigheid te voorkomen. Hoe ga je hiermee om?

Vertrouwen

In onze eigen zwembaden proberen we de moed erin te houden. We besparen en verduurzamen waar het maar kan en we doen er alles aan om nieuwe lesgevers te werven om zo veel mogelijk zwemactiviteiten aan te kunnen blijven bieden. Maar naast al die praktische oplossingen is het om de moede erin te houden belangrijk om je bewust te zijn van de invloed van je mindset. Een positieve mindset helpt om vertrouwen in de toekomst te hebben. Als je midden in de problemen zit, valt dat niet altijd mee. Maar misschien helpt het om te denken: ‘je kunt niet bepalen wat er op je pad komt, maar je kunt wel zélf bepalen hoe je daar mee omgaat!’ 


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.



Lees ook: Pret en plezier

DiSCO

Om je te hierbij te helpen kun je het DiSCO model gebruiken. Dit is al jaren mijn favoriete model bij complexe uitdagingen. Je kijkt hierbij op vier lagen naar de moeilijke situatie. Drama is de eerste laag waarin je nog helemaal midden in die moeilijke situatie zit. Er komt van alles op je af, de emoties zijn vaak groot en je voelt je machteloos. Deze fase is een natuurlijke reactie als er iets ernstigs of moeilijks op je pad komt, maar het helpt niet om hierin te blijven hangen. Je kan daar dan uitkomen door naar de tweede laag te gaan: ‘situation’. In deze fase ga je proberen om van een afstandje te kijken naar wat er gebeurt. De emoties worden wat opzijgezet en je kijkt vooral naar de feiten. Eigenlijk ga je hier neutraal de situatie beschrijven. Je komt dan in de verleiding om alleen maar te kijken naar oplossingen op korte termijn, de quick-fix. Helpt voor even, maar op langere termijn komen dezelfde problemen vaak weer als een boemerang terug. Daarom kun je beter doorgaan naar de volgende laag: ‘choice’. Oftewel, ‘keuze’. Hier ga je zelf de touwtjes in handen nemen.  Je neemt de regie weer over door jezelf vragen te stellen. ‘Hoe wil ik hier op reageren?’ of ‘Welke rol wil ik hierin hebben? of ‘Wie wil ik hierin zijn?’ Je komt zo bij andere oplossingen uit, veel meer gericht op de lange termijn. Tot slot ga je over op ‘opportunity’, vrij vertaald als ‘Grote Kans’. Doordat je in de vorige laag op een heel andere manier naar de situatie hebt gekeken, kun je er nu achter komen dat er uit die vervelende situatie een prachtige ‘kans’ is ontstaan. Er is als het ware een cadeautje uitgepakt. En dat klinkt toch veel beter dan het punt vanwaar je bent begonnen. 

Deze column is geschreven door Claartje Driessen en verscheen eerder in ZwembadBranche #85