(Buiten)bad rookvrij: wie doet er mee?

Dat roken niet goed voor je is, behoeft geen nadere toelichting. Het is daarom heel belangrijk dat kinderen niet beginnen met roken. Rookvrije omgevingen spelen hierin een grote rol. Gelukkig zien we dat het aantal speelplekken en sportverenigingen die rookvrij zijn inderdaad toeneemt. Net als het draagvlak voor rookvrije (kind-) omgevingen. En als het aan de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ ligt, zullen ook alle (buiten)zwembaden dit voorbeeld snel volgen.

Nog geen wetgeving

De beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Samen pleiten zij ervoor dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Men wil ze beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Bij wet zijn rookvrije werkplekken verplicht en per 1 augustus 2020 moeten onderwijsterreinen ook rookvrij zijn. Voor zwembaden geldt nog geen wetgeving. De beslissing om rookvrij te worden, kan het bestuur of de exploitant van het zwembad zelf nemen. Inmiddels is ook een aantal (buiten)zwembaden rookvrij: wie volgt?

Lees ook: Bewuste horeca: hoe pakken zwembaden dit aan?

Relatief eenvoudig

Sinds 2019 zijn alle sportaccommodaties en parkeerterreinen van Optisport volledig rookvrij. Erwin van Iersel (directeur bij Optisport) wil graag dat kinderen opgroeien in een rookvrije omgeving. “Onze ambitie is dat onze medewerkers en bezoekers fit en vitaal zijn. Rookvrij hoort daar natuurlijk bij, vandaar dat wij in 2019 hiervoor hebben gekozen. Voor de binnenbaden was alleen het rookvrij worden van de buitenomgeving nieuw, voor de buitenbaden was het enigszins ingrijpender omdat het hele terrein rookvrij werd. Toch bleek het een relatief eenvoudige verandering te zijn.” en jaar eerder, in 2018, werd de organisatie al rookvrij voor haar medewerkers en ook hierop werd positief gereageerd. Men vond het logisch dat een sportorganisatie zich inzet voor een gezonde leefstijl en dus roken ontmoedigt. “Een groep medewerkers is door deze stap zelfs uit zichzelf gestopt met roken. Anderen kregen een stoppen-met-roken cursus aangeboden.”

Rookvrije Generatie

Openluchtbad Veenhuizen werd in 2018 voor de start van het seizoen rookvrij. De invoering ging heel gemakkelijk. De bezoekers werden geïnformeerd via de lokale krant, de eigen nieuwsbrief en social media. In het zwembad werden opvallende rookvrij-bordjes opgehangen. Weerstand was er nauwelijks, zo benadrukt Hetty Koning (bestuurslid van Openluchtbad Veenhuizen). “Een zwembad is ook vooral een leuke plek voor kinderen om te spelen. Het bevalt ons uitstekend dat ze dat hier in een rookvrije omgeving kunnen doen. Roken is uiteraard geen goed voorbeeld voor de jeugd. Daarbij gaan roken en sporten natuurlijk niet samen.” Erwin van Iersel vult aan: “We zijn een sportbedrijf en geloven in de kracht van gezond leven. Dat zit in ons DNA. Niet roken hoort daar natuurlijk bij. Daarom vinden we het ook zo belangrijk ervoor te zorgen dat kinderen in een rookvrije omgeving kunnen opgroeien en ondersteunen we de landelijke beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’.”

Lees het artikel verder in ZwembadBranche #72

Wil je meer weten over hoe je dit als buitenbad kunt aanpakken? Kijk op Rookvrije Generatie

Splash Software: dé alles-in-een oplossing voor zwembaden