Briefje aan de zwemouder…

Beste zwemouder, onlangs las ik op Kek Mama een blog over zwemles waarin het werd omschreven als ‘een periode in jouw ouderlijk leven die je het liefst zo snel mogelijk weer vergeet…’ Woorden die mij als zwemdocent hard raken. Zwemles voor je kind is inderdaad een mix van emoties en verantwoordelijkheden voor elke ouder en verzorger. Je kunt het zien als een moetje, maar ook als een kans. Je kunt je focussen op de moeilijkheden die het met zich meebrengt, of je kunt het zien als een leermoment. De vraag is: wat kies jij als ouder?

De houding van een kind ten opzichte van zwemles wordt beïnvloed door verschillende factoren. Voelt het kind zich op zijn gemak, is er een klik met de andere kinderen en met de docent, begrijpt het de instructies? Maar ook: wat is de visie van de zwemlesaanbieder en hoe groot is de groep? Waar moet je als ouders dan op letten? De keuze voor de juiste zwemlesaanbieder hangt af van wat het beste past bij het kind en de gezinssituatie. Natuurlijk is het belangrijk om als ouder alert te zijn op eventuele problemen die kunnen ontstaan en deze dan tijdig aan te pakken.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



De zwemvaardigheden worden uiteraard aangeleerd door de zwemdocent. Maar wat ouders zich vaak niet realiseren, is dat zij een cruciale rol spelen in dit proces. Hoe je je kind motiveert voor de zwemlessen kan een grote invloed hebben. Een goede voorbereiding is essentieel, zeker gezien de lange wachtlijsten die zijn ontstaan door onder andere de coronacrisis. Maar ook hoe je de zwemles zelf beleeft, mag je zeker niet onderschatten. Een kind voelt feilloos aan hoe je als ouder erin staat. Heb je er zin in, vind je het belangrijk, heb je oog voor het kind en neem je er echt de tijd voor? Of je kind ontspannen naar de zwemles gaat, hangt dus ook van jou af en is bepalend voor het leerproces. Als een kind geniet van de zwemlessen, is de kans groter dat het zelfvertrouwen en vaardigheden opbouwt, met plezier naar zwemles gaat en met plezier leert zwemmen.

Lees ook: Vindt het kind de zwemlessen niet meer leuk óf de ouder…

Gelukkig hoeft het ook niet allemaal kommer en kwel te zijn, zoals Kek Mama omschrijft. Zwemles kun je zien als even tijd voor jezelf, terwijl je kind een belangrijke vaardigheid leert. Het is bijzonder om te zien hoe je kind groeit en zich ontwikkelt in het water. Deze momenten kunnen je als ouders trots maken en plezier geven. Als ouder is het dan ook belangrijk om het zwemtraject van je kind te waarderen, te genieten en je kind bij elke stap bij te staan. Ook het afzwemmen is zo’n grote stap. Het is een spannend en belangrijk moment voor ouders en kinderen, waarbij vertrouwen in het kind en de zweminstructeurs cruciaal is. Natuurlijk is het ook een grote prestatie die gevierd moet worden. Daarna is het aan jou om te motiveren en te ondersteunen bij het voortzetten van het traject. In onze huidige tijd is zwemveiligheid belangrijker dan ooit en een volledige diplomalijn een must.

Zwemles is dus geen moetje wat je zo snel mogelijk moet vergeten. Het is een vaardigheid voor nu én een investering voor het leven. Na het voltooien van de diplomalijn ben je natuurlijk niet klaar. Het is juist dan zaak om regelmatig te blijven zwemmen om deze vaardigheden te onderhouden. Daarbij moet je je kind ook blijven begeleiden. Als je kind kan fietsen, laat je die toch ook niet meteen alleen op een drukke weg fietsen? Het is dus eigenlijk meer ‘een cruciale periode in het ouderlijk leven voor de veiligheid en toekomst van je kind…’ Welke ouder wil daar nu niet tijd en energie in investeren?

Met vriendelijke groeten, Shiva

Shiva de Winter is al 28 jaar werkzaam als zwemdocent en eigenaar van zowel zwemschool De Winter Sport als zwembad ’t Gooische Bad in Hilversum. Daarnaast is hij oprichter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid.