‘Beste zwemouder, het is geen moetje…’


Het is al weer een paar maanden geleden dat ik, Neline, op een verjaardag was. In de achtertuin was een grote vijver. Prachtige vissen zwommen er in en op hun knietjes zaten mijn 2 kindjes te kijken naar deze beesten terwijl ik ze vast hield aan hun broekjes. Er waren veel meer kindjes die vol spanning naar de grote vissen stonden te kijken maar geen 1 kind werd vast gehouden door hun ouders. Als een echte badjuf hield ik ze allemaal in de gaten en daar kreeg ik het warm van. 1 van de ouders sprak mij lachend aan en zei grappig bedoeld ‘en dat is dan een badjuf’. Ik was verbaasd en het enige wat ik kon bedenken was ‘juist dit is een badjuf’. Zwemonderwijzers weten als geen ander dat een kind die te water raakt geen ‘HELP’ meer kan roepen, dat er meteen een grote paniek ontstaat, hoe gevaarlijk water is en hoe lastig het is een kind in donker water te zien.

Dit zijn natuurlijk ook de redenen om je kind op zwemles te doen. Overal om ons heen is water en het is een angstig gevoel als je kind nog niet kan zwemmen. Gelukkig gaat het grootste gedeelte van de kinderen dan ook op zwemles.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Maar waarom zien de meeste ouders zwemles als een ‘moetje’? Veel ouders vinden zwemles een kriem, elke week weer in die warmte zitten, haasten naar het zwembad om er volgens naar je kind te zitten kijken die vooral veel zwaait en je hand kusjes geeft, het gezelliger vindt onderwater dan boven water of juist het tegenovergestelde, je kind dat huilend en rillend naast de kant staat omdat onderwater gaan zo spannend is. Het duurt ook zo lang voor ze hun A diploma hebben.

De meeste kinderen doen er al gauw een dik jaar over. Omdat zwemles wel even duurt zou ik zeggen ‘we maken er iets van’ want zoals jij je voelt dat voelt je kind. Probeer alles om te draaien. Zet die knop om en onthoudt dat goed leren zwemmen tijd kost. Zwemles is een sport en probeer het zo te zien. Zo las ik onlangs ‘naar sport gaan doe je toch ook iedere week? en dan is er geen moeder die zegt ‘tjeetje, hij zit al dik een jaar op voetbal en kan nog geen goal maken’ of over haar dochter ‘ze zit al 1,5 jaar op ballet en heeft nog steeds moeite met een pirouette’. Bij geen een andere sport is het verwachtingspatroon van ouders zo hoog als bij zwemles’.

Zwemles is niet alleen leren zwemmen, het is ook gezond voor het lijf van je kind! Als je dit nou combineert met een moment voor jezelf. Door bijvoorbeeld een lekkere cappuccino of een tijdschrift, bel eindelijk even met die ene vriendin of neem even de nieuwste roddels door met een andere moeder maar in ieder geval pak dat moment voor jezelf, dan is het zo erg nog niet. Dan maak je voor jullie allebei er een fijn momentje in de week van en dat bevordert uiteindelijk ook de zwemprestaties van je kind.

Haal het ‘moetje’ en de druk er af en kleur je gras groener of in dit geval het water blauwer.

Neline is naast zwemonderwijzer zelfstandig ondernemer en heeft haar eigen blogsite Mijngroenegras.nl om ideeën en inspiratie te delen.


advertentie

XS2 voor Zwembaden