10 oktober ZwembadBranche Dag

Ben jij ook verliefd op bewegen in het water?

Deze week las Minette Lommers van Den Akkerman een artikel over Remo Mombarg (lector bewegingsonderwijs en jeugdsport). Met hart en ziel koppelt hij scholieren aan zijn eigen grote liefde: sport. ‘Onze maatschappij heeft de neiging sport te presenteren als verplichte dagelijkse portie levertraan. Maar wie verliefd wil worden op sport, moet zelf kunnen ontdekken waar hij plezier in heeft.’ In deze blog vertelt Minette wat de liefde voor bewegen in het water met haar doet.

Levertraan

Vooral de metafoor over ‘de dagelijkse portie levertraan’ en ‘verliefd worden op sport’ schudde mij even goed wakker. Van jongs af aan zit sport in mijn DNA. Het is dan ook niet raar dat ik voor de ALO (Academie voor Lichamelijke Opvoeding) heb gekozen. Sporten en bewegen is het liefste wat ik doe. Dus ja, bij mij is dat echt die dagelijkse portie, alleen zonder de levertraan. En ook ik probeer vaak andere mensen te overtuigen van dat portie levertraan en hoe goed dat wel niet is voor je eigen gezondheid. Uiteraard met de beste bedoelingen van de wereld, omdat het mij veel goeds heeft gebracht zoals energie, doorzettingsvermogen, positiviteit en uiteraard een goede gezondheid. Als je dan die metafoor leest, begrijp je ook ineens dat veel mensen daar wellicht niet op zitten te wachten. Zij hebben misschien helemaal niets met sport.


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.Verliefd worden op sport

De zin die erachteraan komt is veel interessanter. Je moet inderdaad ‘verliefd worden op sport’. Als ik daar dan wat dieper over nadenk, is dat natuurlijk ook bij mij het geval. Ik ben al heel vroeg verliefd geworden op bewegen. Het maakt mij dan ook niet uit welke vorm van bewegen, áls ik maar kan bewegen. Laat mij voetballen, hardlopen, dansen, zwemmen het is mij om het even. En als je ergens verliefd op bent, dan maakt het niet uit hoe vaak of wanneer je iets doet. Toch? Eerlijk is eerlijk, het sporten is mij altijd goed afgegaan. Ik ben echt geen topsporter, maar ik ben ook zeker niet a-motorisch aangelegd. Toen ik nog wat jonger was, was voor mij een voorbeeld vaak al genoeg. Ik kon de technieken en vaardigheden altijd bijna gelijk precies nadoen. Dan is het natuurlijk gemakkelijker om verliefd te worden.

Zwemmen

Maar we weten ook dat de liefs soms moet groeien. Het is niet altijd liefde op het eerste gezicht. Zo kan dat ook gaan met het sporten en bewegen. Dus als je nu wilt beginnen met een sport, hoeft het niet gelijk ‘meteen raak te zijn’ en soepel te verlopen. Zeker als je sowieso al niet zoveel met bewegen hebt. Om de ‘echte’ liefde te vinden, zul je soms gewoon door moeten zetten en niet op moeten geven. Neem nu bijvoorbeeld zwemmen. Bijna iedereen heeft vroeger gezwommen, al was het alleen maar om je zwemdiploma te behalen. Maar ook van een glijbaan af sjezen, door de golven springen of spelen met water: wie vindt dat nu niet leuk? Daar is natuurlijk het eerste liefdeszaadje al geplant. Maar om nu echt met plezier banen te zwemmen en een borstcrawl goed aan te leren, daar moet je tijd in investeren. Op het moment dat het dan ook lukt, kun je echt verliefd worden. Het is mij in ieder geval overkomen.

Lees ook: Wil je gaan zwemmen? Tips voor beginners!

Zwembad

Als ik dit allemaal vertaal naar ons zwembad, zie ik hier veel mooie kansen liggen. Wat zou het leuk zijn om mensen ‘verliefd te laten worden op bewegen in het water’. Ik heb hier bewust gekozen voor een ruim begrip, omdat wij als zwembad een groot assortiment aan bewegen in het water hebben en iedereen dus kan ontdekken waar hij het meeste plezier in heeft. Hou je niet van banen zwemmen, dan zijn er beweeglessen. En zelfs daarin hebben we weer verschillende vormen: trimzwemmen, borstcrawl les, aquabootcamp, aquafit of aquamove. Het leuke van deze beweeglessen is, dat ze elke week weer anders zijn. Elke week dus weer een feestje. En kun je nu nog niet kiezen? Dan is er de beweegpas. Hiermee kun je heel de maand overal gebruik van maken en alles uitproberen om te ontdekken wat het dichts bij je hart ligt. Het gevaar is natuurlijk wel dat je dan ook echt verliefd wordt op het bewegen in het water…

Lesgeven

Wat ik nu ook besef, volgens mij ben ik ook verliefd op het lesgeven in het water. Als je verliefd bent, dan straal je, ben je vrolijk, positief en is niets je teveel. Dat is eigenlijk ook wel mijn gevoel als ik sta les te geven en de mensen aanspoor om even een stapje extra te doen. Ik kan me voorstellen dat dat een stuk leuker is dan les krijgen van iemand die het werk als noodzakelijk kwaad ziet. Hhmmm, ben ik nu teveel aan het doordraven of zit hier toch echt een kern van waarheid in? Een mooi onderwerp voor een volgende vergadering en ik heb een nieuwe vraag bij een sollicitatiegesprek. Op zoek naar nog meer mensen die net als ik verliefd zijn op het zwembad.

Deze blog is geschreven door Minette Lommers, manager van Zwembad Den Ekkerman. Heb jij ook een mooi verhaal uit de praktijk dat je graag met je collega’s wilt delen? Mail naar info@zwembadbranche.nl


advertentie

Hellebrekers