Terwijl je een zwembad draaiende houdt komt dit er gewoon bij, gratis en voor niets…

Hebben jullie hier ook al van gehoord? Wij uiteraard wel, want het houdt nog heel wat in voor een bedrijf! Terwijl je een zwembad draaiende houdt komt dit er gewoon bij, gratis en voor niets… Als eerste de afkorting AVG: Algemene Verordening Gegevensbescherming. Een mond vol, maar ik kan hem momenteel dromen. Ook niet onbelangrijk, hij gaat pas in op 25 mei. We hebben dus nog even de tijd om alles hier goed te regelen. Als organisatie krijg je vanaf die tijd meer verplichtingen. De nadruk ligt – meer dan nu – op onze verantwoordelijkheid, we moeten kunnen aantonen dat wij ons aan de wet houden. Dat vergt een gedegen voorbereiding en is vooral ook heel veel leeswerk. Zodra je als bedrijf persoonsgegevens verwerkt, dien je je dus aan deze wet te houden en je goed voor te bereiden. Aangezien wij werken met inschrijfformulieren voor de zwemlessen, beweeglessen en ook gegevens op slaan van onze vaste bezoekers, moeten wij ons dus ook aan deze wet houden.

Je mag vragen om gegevens met een doel. Wil je mensen iets toesturen? Dan is het logisch om een adres te vragen. Aangezien wij ook werken met een scoremodule, dienen deze gegevens ook gestuurd te worden naar de ouders van de kinderen die op de zwemles zitten. Dat gaat niet als wij geen adres of email hebben uiteraard. Het klinkt allemaal logisch, maar we hebben dan wel de toestemming nodig van u als klant. Daarvoor dienen wij dan duidelijk en voor iedereen leesbaar te omschrijven voor welk bepaald doel wij de gegevens verzamelen. Het is overigens ook wel leuk als je dit alles aan het lezen bent. Het is sowieso taaie kost met vaak begrippen erin die ik soms nog op moet zoeken. Maar wij moeten het in duidelijke en voor iedereen leesbare taal omschrijven. In Jip en Janneke taal dus, waarom beschrijven zij dat ook niet voor ons zo? Zou een hoop denkwerk schelen…

Lees ook: Wet privacy en persoonsgegevens, is jouw zwembad al AVG proof?


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Verder heeft iedereen daarbij ook weer rechten: de rechten van de mens op hun gegevens. Recht op inzage: ze mogen zien welke gegevens wij registreren. Recht op wijziging: men mag verlangen dat wij gegevens van hen wijzigen, in geval van onjuiste gegevens of wanneer er sprake is van incomplete gegevens. Recht op vergeten: je hebt het recht om ‘vergeten’ te willen worden, de data dus verwijderen als je geen gebruik meer maakt van onze diensten. En zo zijn er nog een aantal rechten die ik jullie zal besparen. Als laatste wil ik nog melden dat wij ook nog een privacy verklaring moeten maken om alles goed te regelen. Het grappige is als je hiermee bezig bent, dat je dan vervolgens in de kranten leest dat hackers heel gemakkelijk bij deze gegevens kunnen komen, zonder dat je dat in de gaten hebt. Begrijp me niet verkeerd: het is goed om een wet te hebben voor de privacy van iedereen, maar volgens mij kunnen ‘ze’ als ‘ze’ willen toch wel bij je gegevens komen.
Genoeg hierover, wat hebben we verder deze week nog gedaan? We zijn uiteraard volop bezig met de triathlon die toch echt nu snel dichterbij komt. De aanmeldingen stromen gelukkig binnen en de sponsoren ook! Het is prettig om van te voren al te weten dat je zeer waarschijnlijk uit je onkosten gaat komen. Binnenkort gaan we ook weer een loterij houden om geld binnen te halen voor Stichting Leergeld. Zij besteden dat geld dan weer aan kinderen die heel graag willen sporten, maar de contributie bijvoorbeeld niet kunnen betalen. Sporten voor sporten dus, het grote doel waarom we deze triathlon vorig jaar op hebben gezet.

We hebben nog meer goed nieuws voor degenen die wat krap bij kas zitten en toch willen leren zwemmen. We hebben met de gemeente kunnen regelen dat volwassenen bij ons zwemlessen kunnen gaan volgen via de “mee-doen” voorziening. Iets waar wij heel blij mee zijn! Er zijn nog teveel volwassenen in Nederland die vanwege een (buitenlandse) achtergrond niet of nauwelijks de mogelijkheid hebben gekregen om te leren zwemmen, één van de redenen kan zijn omdat er geen noodzaak was om goed te leren zwemmen. Op deze manier kunnen we dat toch op een leuke wijze aan gaan bieden. Want wat is er nu heerlijker dan relaxt in het water te liggen? Of je juist in te spannen in het water waarbij je echt de perfecte work out hebt. Leuke bijkomstigheid is dat je vooral je spieren en uithoudingsvermogen traint, en dat je botten heerlijk onbelast blijven.

Lees ook: Facebook wil meer aandacht voor vrienden en familie, hoe val je op als zwembad?

We hadden Eerste Paasdag ook nog een zeer leuke win-actie op facebook. Dit bericht is meer dan 5.000x bekeken. Dat vind ik dan altijd wel leuk om bij te houden. Ook facebook gaat overigens weer meer aan de privacy werken, waardoor het voor bedrijven helaas wat moeilijker gaat worden om veel mensen te bereiken zonder te hoeven betalen voor een advertentie. Dat was juist voor ons zo fijn en mooi. Met weinig geld toch veel reclame. Juist nu we al een tijdje van veel mensen te horen krijgen dat wij zo leuk actief bezig zijn. Dus blijf ons gewoon volgen, want wij doen ons best om ook op deze manier actief te blijven! Voor het geval je het nog niet weet: we zitten ook op Twitter en Instagram. Tot slot: we leven in een wereld waarin digitaliteit steeds belangrijker wordt, maar daardoor ook steeds meer regeltjes nageleefd dienen te worden. Het wordt er dus aan die kant soms niet gemakkelijker op…

Deze blog is geschreven door Minette Lommers, manager van Zwembad Den Ekkerman. Wil jij reageren op de blog van Minette? laat het ons weten via een reactie hieronder of op onze facebookpagina.

Wil jij ook een blog schrijven? Mail naar info@zwembadbranche.nl


advertentie