Aftellen tot de 11stedenzwemtocht is begonnen: Zwem of help jij mee?

Nog 1 maand en 9 dagen staat er op de teller: het aftellen tot de 11stedenzwemtocht is begonnen. Op 21 juni duikt de Olympisch kampioen Maarten van der Weijden opnieuw het Friese water in om de Elfstedentocht te zwemmen en op die manier zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Afgelopen weekend zwom Maarten ‘even’ van Medemblik naar Stavoren en weer terug voor een trainingstochtje. De topsporter in hart en nieren laat uiteraard niks aan het toeval over.

Foto: Casper van Aggelen

Kou…

De vorige keer was Maaren overdonderd door de publieke belangstelling voor zijn zwemtocht. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat stonden mensen langs de kant om hem aan te moedigen. Of dat dit keer weer zo is, daar hoeft Maarten bijna niet aan te twijfelen. Onder luid applaus van een grote groep mensen werd hij ingehaald bij terugkomst in Medemblik, nadat hij de nacht ervoor de kade bij Stavoren had aangetikt. Bewust had Maarten ervoor gekozen om het IJsselmeer in de nacht over te steken, hij wilde vooral kijken hoe het zou uitpakken als hij de nacht in heel koud water (Het IJsselmeer is rond de 12 graden) doorbrengt. Wie Maarten afgelopen maart heeft horen spreken tijdens het ZwembadBranche Congres, weet dat kou een grote vijand van hem is. Gelukkig was de test geslaagd en heeft Maarten de kou doorstaan.

Nog even terugblikken op de vorige keer dat Maarten de 11stedentocht zwom? Lees: ‘Athletes run, heroes swim’

Meezwemmen

Maar niet alleen Maarten zal de 11stedenzwemtocht zwemmen. In de 11 steden die Maarten zwemmend aandoet, worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo worden rondom de doorkomsten van Maarten in de 11 steden een meezwem mogelijkheid gecreëerd waarmee je 500 of 2.000 meter met Maarten mee kunt zwemmen. Rondom de doorkomst van Maarten in Stavoren wordt op 22 juni een groot meezwem evenement georganiseerd. Om mee te zwemmen is de foundation nog op zoek naar zeer geoefende zwemmers die wel van een echte uitdaging houden. Dat is uiteraard op deze site niet tegen dovemansoren gezegd… en zal voor velen als muziek in de oren klinken. Wil jij dus meedoen of ken jij diehard-zwemfans die hiervoor uitermate geschikt zijn? Aanmelden kan, individueel ofals team, via www.11stedenzwemtocht.nl en hier kun je ook meteen een donatiepagina openen. En net als Maarten kan het natuurlijk ook geen kwaad om nog even te oefenen, bijvoorbeeld in jouw zwembad.

Toezichthouders gezocht

Naast zwemliefhebbers die zo geld willen ophalen voor kankeronderzoek, is men ook nog op zoek naar vrijwilligers. Er is veel hulp nodig om deze zwemtocht van het begin tot het eind in goede banen te leiden. Voor het meezwem event zoekt men bijvoorbeeld nog toezichthouders die de mensen in het water in de gaten houden en de veiligheid in het water tijdens het evenement kunnen borgen. Als toezichthouder let je op dat alle zwemmers goed en wel bij de finish aankomen en grijp je adequaat in bij incidenten. Maar dat behoeft uiteraard geen nadere uitleg. Naast toezichthouders worden ook nog andere vrijwilligers gezocht. Te denken valt aan meehelpen met de organisatie, communicatie verzorgen, pers voorzien van informatie. Wil jij jouw steentje bijdragen door het team van vrijwilligers versterken? Kijk op www.11stedenzwemtocht.nl en help mee.

Kijk voor meer informatie over de 11stedenzwemtoch en hoe je kunt meezwemmen of meehelpen op www.11stedenzwemtocht.nl

VConsyst