6 november: scholen dicht, zwembaden open. Wat doe jij?

De scholen gaan weer staken. Op 6 november leggen leerkrachten hun werk neer. Dat wil zeggen, dit is een keuze. Niet alle scholen doen mee. Maar voor de scholen die wel meedoen, betekent dit dat al hun leerlingen die dag vrij zijn. En waar kun je zo’n vrije dag dan het beste doorbrengen? Juist, in het zwembad natuurlijk!

Extra investeringen

Op 6 november heeft de AOb samen met andere bonden een onderwijsstaking uitgeroepen in het basis en middelbaar onderwijs voor extra investeringen om de problemen met de werkdruk, het lerarentekort en de salarissen op te lossen. Het eerdere gesprek tussen de onderwijssector en premier Mark Rutte en onderwijsminister Arie Slob verliep goed, maar leidde niet tot concrete toezeggingen.Op die dag behandelt de Tweede Kamer de onderwijsbegroting en de bonden willen daarom dat iedereen zich zo goed mogelijk via sociale media laat horen om de politiek te beïnvloeden. In juli legden de vakbonden en werkgevers een gezamenlijke claim bij het kabinet neer van 423,5 miljoen euro om de problemen aan te pakken.

Wie gaan er staken?

Leraren mogen zelf bepalen of ze het werk neerleggen. Het kan gebeuren dat een deel van de leerkrachten op een school wél werkt, terwijl een ander deel afwezig is. Ook kan het zijn dat sommige scholen binnen een stakend schoolbestuur tóch de deuren open houden. Het is dus niet gezegd dat (alle) scholen in jouw omgeving staken. En of we nog meer stakingen kunnen verwachten? Of het bij alleen die staking blijft, is inderdaad de vraag. Leraren vinden een ochtend staken te kort (veel basisschoolleerlingen zijn vrij op woensdagmiddag) en op social media wordt gepraat over een massale ziekmelding of een staking die langer gaat duurt.

Wat ga jij doen?

Woensdag 6 november hebben de leerlingen van een school die staakt dus de hele dag vrij. En al die leerlingen (of ouders…) zijn dus op zoek naar een leuk uitje. Het zwembad is dan natuurlijk een ideale plek voor vertier. Je kunt die dag dus de tijden aanpassen, wellicht ook het tarief. De hele dag door zorgen voor vermaak in de vorm van spelletjes, animatie, luchtkussens. Omdat er natuurlijk ook gegeten moet worden, genoeg lekkers (en gezonds) voor de jeugd in de kantine. Misschien ook een DJ om het geheel helemaal op te leuken? Genoeg mogelijkheden om de jeugd te vermaken in het zwembad. Tijdens de vorige landelijke stakingsdag maakten veel zwembaden ook overuren door eerder open te gaan en een aangepast programma aan te bieden. Wat zijn nu jullie plannen voor 6 november?
Hellebrekers