Save the date - ZwembadBranche Dag

Zwemmen voor een fit lijf én brein: nog even wachten…

In aanloop naar de verkiezingen was de politiek, tot ongenoegen van de jongste telg van ons gezin, een veelbesproken onderwerp aan tafel. Bij het vieren van ons stemrecht met een taartje op de dag van de Tweede Kamerverkiezingen constateerde de oudste zelfs teleurgesteld dat het nu voorbij was. Waarop ik zei dat het nu pas zou gaan beginnen. Dat het werkelijk zo’n spektakel zou worden, had ook ik toen niet kunnen vermoeden. Twee weken later was niet de vraag wie gaat met wie, maar leidt onze demissionaire premier aan geheugenverlies of liegt hij? Uiteraard mag je niet liegen. Maar als de tandarts mij vraagt of ik flos, antwoord ik standaard ‘ja’. Terwijl ik weet dat de tandarts hiermee niet doelt op de laatste week voor de controle. Op zich niet erg, ik heb daar natuurlijk alleen maar mijzelf mee. In de politiek is liegen een doodzonde. Of was het toch geheugenverlies? Het deed mij denken aan een sketch van Brigitte Kaandorp waarin zij het heeft over het ‘rendabel afstellen van je geheugen’. Oftewel dat je niet altijd op het juiste moment, de juiste informatie weet te reproduceren: ‘schiet onder het koken de wet van Pythagoras je ineens te binnen, terwijl je niet weet waar je het zout hebt gelaten’.

Verbindingen

Ons brein is en blijft een bijzonder fenomeen. Ik las laatst in het boek Vrouwenbrein van Iris Sommer over de zogenaamde hersenrijping. Eerst groeit het aantal verbindingen in je hersenen waardoor je je in allerlei richtingen kunt ontwikkelen, vervolgens worden de weinig gebruikte verbindingen opgeruimd en daarna worden de overgebleven verbindingen als het ware geoptimaliseerd. Dit proces duurt zo’n 30 jaar en daarna gaat ons brein achteruit. De eerste fase beslaat de eerste 10 jaar van ons leven en is onmiskenbaar te zien bij het leren zwemmen. Na de sluiting van drie maanden pakten de meeste kinderen het immers zo weer op. De verbindingen deden dus hun werk. Bij mijn pubers lijkt het geheugen soms meer op ‘Groundhog Day’, maar goed dan is het brein dus kennelijk druk bezig met schoon schip maken. Daar kun je als puber ook niks aan doen. Maar hoe houden wij ons geheugen op peil na ons 30ste? Om de verbindingen, waar de eerste 30 jaar zo hard aan is gewerkt, in stand te houden is een goede doorbloeding van het brein noodzakelijk. En dus moeten wij bewegen om zo het hart en de bloedvaten aan het werk te zetten. Goed voor onder meer ons probleemoplossend vermogen, flexibel denken en jawel, het werkgeheugen.

Lees ook: Dit is waarom zwemmen zorgt voor een fit hart, een fit brein én een beter immuunsysteem

Focus

Het moge duidelijk zijn, bewegen is goed voor onze algehele gezondheid. Maar door alle coronamaatregelen zijn we juist minder actief geworden. Natuurlijk hebben de maatregelen een belangrijk doel, maar zelfs Diederik Gommers zei laatst dat we hierbij te veel de focus hebben gelegd op ‘binnenblijven’ en te weinig op bewegen. Nadat verschillende professionals uit de sportsector ook al de noodklok hadden geluid en sporten als essentieel hadden bestempeld. Het is overduidelijk: bewegen is cruciaal voor ons lichaam, geest én brein. Alleen al dat laatste zou dan in Den Haag toch een reden moeten zijn om de focus te verleggen? Zondag bleek na het Catshuisoverleg dat de overheid het nog te vroeg vindt voor versoepelingen. Ook voor bewegen. Er wordt wel gesproken over het heropenen van de samenleving, iedereen verlangt daar enorm naar. Voor werk of vrije tijd. De zwembranche kan ook niet wachten, net als alle zwemfans. Met liefde dragen zo’n 1900 zwembaden en nog veel meer professionals hun steentje bij aan een fit lijf én een fit brein. En natuurlijk zijn ook alle politici van harte welkom.
Interbad 2022