Zwembad de Tippe: veel werk verzet door vrijwilligers

Op 11 april organiseren wij samen met de NHTV de Inspiratiedag Buitenbaden. De NHTV heeft onderzoek gedaan naar trends en ontwikkelingen bij buitenbaden en heeft dit vertaald naar een aantal belevingsconcepten. Aan de hand van de principes van het Business Model Canvas gaan we samen met de NHTV kijken naar mogelijke interessante businessmodellen voor buitenbaden. In aanloop hier naartoe een aantal impressies van onze buitenbaden. Deze keer Zwembad de Tippe in Heino.

Zwembad de Tippe – Heino

Openluchtzwembad de Tippe in Heino is een gemeentelijk zwembad, de exploitatie en de operationele en strategische organisatie is handen van het Sportbedrijf Raalte B.V.. Daarnaast wordt men ondersteund door Stichting Vrienden van de Tippe, in 2012 opgericht om sluiting te voorkomen na een gemeentelijke bezuinigingstaakstelling. De Stichting heeft donateurs waarvan met name de aankleding en organisatie van activiteiten wordt betaald en daarnaast regelt men van alles rondom de openstelling, inzet van vrijwilligers, kioskwerkzaamheden en kassawerkzaamheden in afstemming met het Sportbedrijf, zo licht Inge Prins (coördinator en zweminstructeur bij het zwembad) toe. Het is een mooie co-productie, ook als het gaat om de werkzaamheden. “Veel werk wordt verzet door vrijwilligers, maar vanuit het Sportbedrijf worden de toezichthouders en zweminstructeurs ingezet die goed opgeleid zijn zodat de veiligheid van de badgasten is gegarandeerd.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
 

‘Plan de campagne’

Aan het einde van het jaar beginnen de eerste voorbereidingen. “Terwijl het zwembad in september net de deuren heeft gesloten, vinden in december alweer de eerste gesprekken plaats tussen het Sportbedrijf en de Stichting. Het gaat dan vooral over de openstelling, tarieven, organisatie van activiteiten, communicatie. Eigenlijk een ‘plan de campagne’ voor het nieuwe seizoen. Daarnaast is Beheer en Onderhoud van de gemeente Raalte in het voorjaar natuurlijk druk in de weer om de baden en de accommodatie weer tip top in orde te maken zodat eind april/begin mei de eerste bezoekers een duik kunnen nemen.” De afgelopen jaren werd er gewerkt met een zogenaamd ‘mooi weer-slecht weer’ regeling waarbij het zwembad eerder dicht ging bij een verwachte temperatuur van 16 graden of lager. “Maar in de praktijk bleek dit toch niet ideaal omdat er onduidelijkheid ontstond over de openingstijden. Sinds vorig jaar is dit daarom in overleg met de Stichting Vrienden van de Tippe afgeschaft.”

Promotie

Dat het buitenbad weer opengaat kan de inwoners van Heino en omstreken bijna niet ontgaan. Alle abonnementhouders krijgen een mail en het zwembad wordt eind februari gepromoot in huis-aan-huis bladen en via het verspreiden van een flyer. “Daarnaast is er ook nog een winkeliersactie waarbij mensen een abonnement kunnen winnen als zij iets kopen bij de middenstand in Heino.” En gedurende het zwemseizoen organiseren het Sportbedrijf en de Stichting diverse activiteiten zoals: triatlon, ballooning, volleybaltoernooi, midzomernachtkamperen, Farmstaclerun (survivalrun) en een sport- en zwemdag voor de Heinose basisschoolleerlingen. Tevens is er wekelijks een ‘aquabootcamp’ en wordt er schoolzwemmen aangeboden. “Het leuke is dat bij de evenementen ook wordt samengewerkt met lokale verenigingen zoals sportverenigingen of de carnavalsvereniging. Zo proberen we samen met de gemeenschap het verblijf in zwembad de Tippe tot een feestje te maken voor alle zwemfans.”

  • Bouwjaar: 1972
  • Indeling: wedstrijdbad, ondiep bad, peuterbad, ligweide met diverse speeltoestellen, pannakooi, beachveld
  • Bezoekersaantallen buitenseizoen: 42.000
  • Bezoekersprofiel: alle leeftijden, bezoekers komen met name uit Heino en directe omgeving
  • Personeel: 2,87 fte

advertentie