Wie komt voor onze belangen op?

Op 28 maart stond het afzwemmen gepland en een nieuwe groep kinderen stond alweer te popelen om te leren zwemmen. Maar toen kwam het coronavirus en sloot ook zwemschool Nemo de deuren. Het gaat Willemijn Spijkerman aan haar hart. “Zo’n 700 kinderen van Zwemschool Nemo kunnen nu niet naar zwemles.” Daarnaast waren er nog wat zorgen over de steunmaatregelen. Gelukkig is dit geregeld, maar Willemijn realiseert zich nu heel goed hoe belangrijk het is dat er een partij is die voor hun belangen opkomt. “Straks zijn wij als zwemlesaanbieders weer hard nodig voor de zwemveiligheid van de kinderen, goed als men zich dat in Den Haag ook realiseert.”

Alles staat stil

Zwemschool Nemo van Raymond en Willemijn Spijkerman is met hun 5 locaties een begrip in Zwolle, Meppel en omstreken. Een mooi en gezond bedrijf, dat begin maart het 8ste jubileumjaar vierde. Maar nu staat alles stil. Het is een hele rare gewaarwording. “In het begin hebben we nog geprobeerd om open te blijven omdat de scholen ook nog open waren. Maar dat werd toch ook lastig omdat medewerkers verkouden waren waardoor zij niet konden werken en veel kinderen konden niet lessen. Al snel besloten wij om de lessen stop te zetten en een paar dagen later gingen ook alle scholen dicht.”


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Medewerkers

Na het sluiten van de deuren heeft zwemschool Nemo ook gelijk alle zwemlesgelden stopgezet. “Bij ons kopen de meeste mensen een ABC-pakket en rekenen deze ook af aan het begin van het traject. Het is dus logisch dat zij straks gewoon weer verder gaan. Voor nu betekent dit alleen dat wij geen nieuwe pakketten kunnen verkopen. Wij hadden 28 maart een afzwemgroep, normaal gesproken zouden nieuwe groepen alweer zijn gestart. Daarnaast betaalt een kleine groep maandelijks lesgeld, deze hebben wij meteen stopgezet.” Geen lessen betekent natuurlijk geen inkomsten, maar daar mogen de medewerkers van Zwemschool Nemo onder geen beding onder lijden. “Onze prioriteit is nu onze medewerkers. Wij hebben een hecht team en ook voor hen is deze tijd onzeker. Velen hebben gezinnen, een hypotheek en andere vaste lasten. Wij willen daarom dat het goed geregeld is en hebben meteen steun aangevraagd bij de overheid. Als de overheid 90% van de loonkosten overneemt, helpt dat ons natuurlijk enorm. De aanvraag loopt voor de NOW nog, we hebben nog geen concrete toezegging. Aangezien wij nu alle inkomsten mislopen, verwachten wij wel dat wij hiervoor in aanmerking komen.”

Frustrerend

Tevens kijkt Willemijn ook naar het drukken van de vaste lasten, zoals de huur van het zwemwater, contributies en vaste kosten voor PR. “We bekijken hoe de afspraken met de verschillende partijen zijn gemaakt en onderhouden het contact, zodat we de afspraken eventueel kunnen herzien en aanpassen. We bemerken dat er begrip over en weer is, in deze tijd heb je elkaar hard nodig. We verwachten dat we er samen uitkomen. Uiteindelijk willen we straks weer met elkaar verder.” Daarnaast heeft de overheid het noodloket opgezet voor ondernemers die direct getroffen zijn door de maatregelen. In eerste instantie was het zwemschool Nemo niet gelukt om de aanvraag erdoor te krijgen. “Wij werden geweigerd omdat onze SBI-code niet voldeed. Hoewel wij moesten sluiten op last van de overheid en in de toelichting van de overheid zwembaden werden genoemd, stond onze code niet in de lijst van gedupeerden. En dat brengt dan wel zorgen met zich mee. Je weet dat je er recht op hebt, maar de onzekerheid werkt frustrerend. Temeer realiseer je je dan ook dat je een partij nodig hebt die dit onder de aandacht brengt bij de politiek.”

Situatie zwemscholen

Hoewel Willemijn zeker goede moed houdt, hoopt zij ook dat er echt aandacht blijft voor de situatie van de zwemscholen. “Ik heb hier zeker zorgen over. Wij laten zelf steeds onze stem horen, maar het is nu zo belangrijk dat dit breed gedragen wordt, zodat zwemscholen niet tussen wal en schip vallen. Straks als we weer gaan starten is dat waarschijnlijk gefaseerd, ook dan wil je dat wij niet worden vergeten. Dat er bijvoorbeeld vanuit de overheid ook wordt nagedacht over zwemlessen en hoe je deze weer kunt opstarten. Straks zijn wij als zwemlesaanbieders weer hard nodig voor de zwemveiligheid van de kinderen, goed als men dat in Den Haag zich ook realiseert.”