Who swim the world: girls!

Vanmorgen zijn onze ‘golden ladies’ geland op Schiphol. In een zinderende finale schreven de handbalsters afgelopen zondag historie: voor het eerst in de geschiedenis werd een Nederlands handbalteam wereldkampioen. Legendarisch! Thuis benadrukte ik dat nog even door mijn huisgenoten én tevens voetbalfanaten, 3 zonen en een man, te wijzen op het feit dat dit de heren van Oranje nog niet was gelukt. Nog nooit… Het werd even stil. Logisch natuurlijk. Daar was geen speld tussen te krijgen. Beyoncé zong het al: ‘who run the world, girls’. Binnen de zwembranche niet vreemd eigenlijk. Wist je namelijk dat vrouwen sneller kunnen zwemmen dan mannen?

Lange afstanden

Vroeger, tot de jaren zestig, was marathonzwemmen een gemengde sport. Tijdens deze gemengde wedstrijden finishte regelmatig een vrouw als eerste. In 1966 was het de Nederlandse Judith van Berkel-de Nijs die als eerste aankwam, een kwartier later ging de eerste man over de finish. Waarom zijn vrouwen zo goed in het zwemmen van lange afstanden? Dat vroeg ook de Zwitserse arts en professor Beat Knechtle zich af. Hij dook daarom in de statistieken van de belangrijkste zwemmarathons van de afgelo­pen honderd jaar en kwam tot de conclusie dat vrouwen inderdaad sneller zwemmen dan mannen. Bij de beroemde New Yorkse Manhattan Island Swim (45,9 km) bijvoorbeeld zijn vrouwen 12 tot 14% sneller dan mannen. Eerlijk wezen, vrouwen zwemmen niet altijd sneller. Het gaat dan alleen om wedstrijden met een water­temperatuur tussen de zestien en twintig graden en een afstand van ongeveer dertig kilometer.

Lees ook: Zwemmen: waar vrouwen van houden…

Vet

Dat vrouwen zo snel kunnen zwemmen, is volgens Knechtle vooral te danken aan hun hogere lichaamsvetpercentage. (Gelukkig heeft het eindelijk ook eens voordelen dames…) Het vet zorgt voor meer drijfvermogen waardoor vrouwen sneller kunnen voortbewegen en het zwemmen dus gemakkelijker is voor vrouwen. Daarnaast ook niet onbelangrijk, het vet houdt de lichaamstemperatuur op peil in koud water. Dit voordeel is dus vooral bij het zwemmen van lange afstanden. Bij deze afstanden beschermt het extra laagje vet tegen afkoeling. Hierdoor blijven de spieren niet alleen langer beter op temperatuur, maar kun je ook ook beter presteren. Natuurlijk moet je om optimaal te kunnen presteren ook nog altijd veel trainen. Tevens is het ook steeds weer bewezen dat lichaamsbouw en erfelijke aanleg zeer bepalend zijn voor je sportieve potentie. En dus ook sekse. Het lijkt mij dus wel duidelijk. Who swim the world?: girls!
Variopool