23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Vitaal na corona: een doelgerichte aanpak door de database erkende sport- en beweeginterventies

Thema’s als leefstijl, preventie en welzijn krijgen de laatste jaren steeds meer aandacht. De coronacrisis heeft daar een extra impuls aan gegeven. Sinds het begin van de pandemie bewegen mensen minder, eten ze ongezonder en staat de mentale gezondheid onder druk. De tweede stap van versoepelingen, het openen van de binnensport, biedt weer meer mogelijkheden. Maar afgelopen weekend is deze stap uitgesteld naar 18 mei. Er is inmiddels al veel gesproken over de coronamaatregelen, de versoepelingen en de focus op bewegen. Maar zeker ook belangrijk: hoe stimuleren wij straks weer mensen om meer te gaan bewegen? Met de database erkende sport- en beweeginterventies kies je snel en doelgericht een geschikte aanpak.

Prof tot prutser

De binnenbaden mogen nog niet open, we moeten nog even geduld hebben. Uit onze poll op Facebook blijkt dat meer dan de helft het daarmee eens is en het nog te vroeg vindt voor versoepelingen. Daarnaast was er binnen de sportsector onvrede over de gemaakte keuzes en vindt men dat bewegen onvoldoenden prioriteit krijgt. NL actief (branchevereniging spoorscholen) noemde het een bevestiging dat het belang van sport- en bewegen niet op waarde wordt geschat door het demissionaire kabinet ‘Wij staan voor een gezonde samenleving en zijn onderdeel van de oplossing!’ en Thijs Zonneveld uitte zijn ongenoegen in zijn column. ‘Sport en bewegen is een hobby. Iets voor erbij, iets dat mensen zoveel mogelijk zelf moeten uitzoeken. In coronatijd is sport een probleem. Er wordt gemakshalve vergeten dat bewegen een levensbehoefte is.’ ‘Echt, ik begrijp dat we in coronatijd niet alles open kunnen gooien. Maar áls we ergens de maatregelen versoepelen, laten we dan vooral niet vergeten om mensen van jong tot oud, van dik tot dun, van prof tot prutser, weer de mogelijkheid te geven te bewegen. Af en toe een wedstrijdje, samenkomen met een team, een reden om weer te trainen.’


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Gezonde leefstijl: voldoende zwemmen én niet te veel zitten

Bewegen stimuleren

Natuurlijk kunnen we niet wachten totdat ook de binnenzwembaden weer verantwoord open mogen. Maar zeker ook belangrijk is de tijd na corona, helemaal nu afgelopen jaar nog duidelijker is geworden hoe belangrijk het is om fit en vitaal te zijn en blijven. En dus wil je bijvoorbeeld overgewicht bij jonge kinderen tegengaan of kwetsbare ouderen vitaler maken. Als zwembad kun je hierin uiteraard een belangrijke rol spelen, zwemmen is bij uitstek een geschikte plek voor jong en oud om te bewegen, maar hoe kun je met anderen succesvolle interventies opzetten? Met de database erkende sport- en beweeginterventies kies je snel en doelgericht een geschikte aanpak waarmee praktijkervaring is opgedaan en waarvan de uitvoerbaarheid is onderzocht. Met de handleiding van de interventie kun je snel en effectief aan de slag. Je weet welke competenties voor de begeleiders van belang zijn en welke lokale partners je nodig hebt voor de samenwerking. Met de interventie-eigenaren kun je de mogelijkheden voor maatwerk verkennen, met behoud van de essentiële elementen van de interventie.

Erkende interveneties

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft sinds het beëindigen van de Sportimpulsregeling (2018) geen subsidie meer beschikbaar gesteld voor de inzet van erkende sport- en beweeginterventies. Wel verbindt een enkele gemeente het verstrekken van subsidie nu aan de inzet van erkende interventies. Niet elke interventie hoeft veel te kosten, zeker niet als bijvoorbeeld de inzet van buurtsportcoaches al is geborgd of de inzet van (erkende) interventies is geregeld via lokale sportakkoorden, die vrijwel elke gemeente inmiddels heeft opgesteld. Ook vormen zich steeds meer lokale preventieakkoorden, die de basis kunnen zijn van erkende interventies. Wil je weten welke werkzame aanpakken passen bij de jouw ambities en wie je hiervoor moet benaderen om samen te werken? Bekijk dan het overzicht van erkende interventies die aansluiten bij verschillende pijlers van het sportakkoord.

Lees meer over erkende sport- en beweeginterventies op de site van Alles over sport.