‘Niet wie harder schreeuwt, maar stiller denkt’: minder klauw, meer AAI

‘Zeg toch niet steeds vrijheid als je vrijblijvendheid bedoelt’ is een spreuk van Loesje. Vrijheid gaat niet vanzelf. Het betekent anderen respecteren, accepteren en vooral ook naar elkaar luisteren. Elkaar aanhoren en niet meteen (ver)oordelen. Amara van der Elst zei het gisteravond treffend: ‘Niet wie harder schreeuwt, maar stiller denkt’. Het deed mij denken aan de laatste column van Katrien Lemahieu waarin zij pleit voor iets meer begrip voor elkaar en de AAI-methode aanhaalt: starten met ‘awareness’, daarna volgt ‘acceptance’ en daarna pas ‘intention’ waarin je kunt besluiten er iets mee te doen. Of juist niet.

Meer ego, meer ‘ik’

Tijdens het luisteren naar één van de zovele webinars die worden aangeboden, drijven mijn gedachten vaak weg. Herkenbaar wellicht? Je wordt geprikkeld om na te denken en je schiet gelijk in oplossingen, ideeën, je krijgt inspiratie en blijft gemotiveerd. Dat zie ik ook als ik zelf de webinars geef: je ziet iedereen genieten, nadenken en gelijk de toepassing zoeken. Dat zit namelijk in ons. We zijn doeners, we willen voorruit en pakken aan. Helaas is het wel zo dat we het laatste jaar gedwongen werden in meer het denken en voelen. Of misschien juist niet helaas? Misschien is dit het jaar van dichter bij jezelf komen? Meer de innerlijke ik zoeken (en vinden) en er nog sterker van worden. Ik ben vast niet de enige die ziet dat er velen heel dicht bij zichzelf zijn gekomen. Karakters zijn nog zichtbaarder, ligt meer bloot, meer ego, meer ‘ik’.


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.



Lees ook:Liever participeren dan polariseren

We maken ons druk…

Steeds gemakkelijker laten we dingen over ons heen komen of bijten we juist meer van ons af. We nemen op wat we willen opnemen en blijven scherp in wat verder van ons af staat. Er zijn er die steeds een korter lontje hebben en er zijn er juist die het meer loslaten. Daar bovenop vinden we er allemaal iets van en dat gedeelte wordt voornamelijk geuit. We proberen de ander te overtuigen dat het niet zo is, dat het anders is of zelfs dat het anders moet of hoort. We maken ons druk… Ik heb in elk geval geleerd, zeker in de laatste maanden, dat zwijgen goud kan zijn. Het juist niet reageren op Facebook-posts, want je ziet het razendsnel escaleren. Ik zie dan vaak dat iedereen in zijn eigen gedachtes vervalt en niet meer echt leest wat er staat of de boodschap er achter mist. Zoals een aantal van jullie weten ben ik bezig met het complementeren van mijn nieuwe programma ‘psychaviour’, dat zich richt op het gedrag van het denken, en niet het gedrag op zich, of het denken op zich. Dus niet de psychologie omtrent gedrag, maar juist het gedrag als gevolg van… (wie weet het?) Het is geen subjectieve aanname, maar een objectief zoeken naar het waarom achter het gedrag en het denken. Dat doe ik dan nu ook meer. Waarom zegt iemand de dingen die hij of zij zegt? Waarom stelt hij of zij die vraag? Wat staat er echt geschreven? Waar komt die sterke emotie-reactie vandaan?

Vraag door

‘De vraag is belangrijker dan het antwoord’, een Chinees spreekwoord dat een handige tool kan zijn in de tijden van korte lontjes en andere denkwijzen. Vraag door en kom achter de emotie. Ga je verdiepen in wat er echt staat of wat er echt gezegd wordt. Laat jezelf even los, kom tot jezelf. Een Embodiment AAI is: starten met ‘awareness’ (zie je het echt? Hoor je het echt? Lees je het echt?), daarna volgt ‘acceptance’ (wat die ander zegt, schrijft, is ‘zijn waarheid’, hoeft niet de jouwe te zijn, accepteer en respecteer dit) en daarna pas ‘intention’: doe er wat mee of juist niet. En als je wat doet, vraag je dan af wat je er mee wil bereiken. Heeft het zin? Help je de ander er mee? Kom je daar niet uit? Doe het dan gewoon niet en laat het los. Zet het van je af. Durf jij het zelf eerst bij jezelf te houden? Je af te vragen waarom het je zo raakt? Waarom vind jij dat geschrevene ‘onjuist’, ‘fout’, ‘belachelijk…? Durf jij te zoeken naar waarom je dat vindt? Durf dan te reageren.

Deze column is geschreven door Katrien Lemahieu en verscheen eerder in ZwembadBranche #78


advertentie

Aquatickets