23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Vernieuwd zwembad De Goudvijver feestelijk geopend: ‘laat die mooie zomer maar komen’

Voor zwembad De Goudvijver begon het buitenseizoen meteen goed. Na een grote verbouwing werd het vernieuwde zwembad De Goudvijver in Serooskerke afgelopen weekend feestelijk geopend. Mooi net aan het begin van het buitenseizoen, want voor Iris Oomkens was het belangrijk dat de gebruikers geen enkele hinder zouden ondervinden van de verbouwing. “We gingen weliswaar een weekje later open, maar de zwemlessen zijn gewoon volgens planning de eerste dag na de meivakantie gestart.”

Feestelijke opening

De wethouders Pieter Wisse en Chris Maas openden samen met bedrijfsleider Iris Oomkens op feestelijke wijze het vernieuwde zwembad. Nadat het idee een decennium geleden al eens was geopperd, was het eindelijk zover. “Toen ik elf jaar geleden begon, was het al wel duidelijk dat we uit ons jasje groeiden en dat een verbouwing nodig was. Maar zoals dat gaat met een politiek besluit, kan het dan nog even duren. Gelukkig was net voor corona de kogel door de kerk en werd besloten om in de winter van 2021 en 2022 de verbouwing te realiseren.” Voor Iris was het daarbij vooral belangrijk dat het zwembad gewoon weer open kon in mei. “Doordat wij natuurlijk niet het hele seizoen open zijn, is het te plannen dat onze bezoekers er eigenlijk niks van merken. We gingen weliswaar een weekje later open, maar de zwemlessen zijn gewoon volgens planning de eerste dag na de meivakantie gestart.”


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.Van het gas af

Niet alleen de timing voor het buitenseizoen was goed, ook is Iris met de huidige gasprijzen erg blij dat het zwembad verduurzaamd is. “Wat de energierekening precies wordt, weten we nog niet, maar we weten wel dat er geen gasrekening komt. Al van het begin was het uitgangspunt dat er gebruik moest worden gemaakt van duurzame toepassingen. Zo zijn er zonnepanelen geplaatst, zijn er drie warmtepompen geïnstalleerd en komt er na het buitenseizoen nog een afdekdeken. We vinden het belangrijk om rekening te houden met het milieu, maar dat het nu ook zo ontzettend zou schelen in de portemonnee wisten wij toen natuurlijk nog niet.” Daarnaast is het entree- en kleedgebouw verbouwd en vergroot en zijn de technische installaties vernieuwd. “De afgelopen jaren zijn wij enorm gegroeid, sinds ik hier werk is het aantal zwemleskinderen al bijna verdriedubbeld. Daarnaast merkten wij tijdens corona dat het fijn is om bijvoorbeeld wel een aparte uit- en ingang te hebben. Door de verbouwing zijn wij nu veel beter ingericht op het aantal gebruikers en mocht er weer een lockdown komen, kunnen mensen ook nog goed afstand houden.”

Lees ook: In 4 stappen aan de slag met een rookvrij buitenbad

Veel animo

Hoewel Iris natuurlijk niet hoopt dat er weer maatregelen moeten worden genomen, was zij wel blij dat De Goudvijver als buitenbad hier niet veel last van had. “Wij hebben de coronajaren eigenlijk gemiddeld gedraaid en dat is zeker gezien de omstandigheden niet verkeerd. De zwemlessen konden gelukkig gewoon doorgaan, dus ook de leskinderen hebben er weinig van gemerkt. Sommige kinderen kwamen naar ons nadat hun lessen in het binnenbad moesten worden stopgezet en het lijkt er ook op dat meer ouders kiezen voor het leren zwemmen in de buitenlucht omdat een buitenbad minder last heeft van de coronamaatregelen. Maar wij kunnen natuurlijk niet ieder kind plaatsen, om de kwaliteit van de lessen te blijven garanderen willen wij de groepen niet groter maken dan 10 kinderen.” Ook de animo voor het recreatief zwemmen is toegenomen. “De eerste dagen hadden wij meteen al 500 bezoekers, terwijl dat er normaal gesproken zo’n 200 zijn. Wij denken dat dit vooral komt omdat het water nu al verwarmd is tot zo’n 23 graden, dat is natuurlijk enorm genieten voor de bezoekers en ook de zwemleskinderen. Ik hoor niemand meer klagen over het water.”

Topjaar

Met de temperaturen van de afgelopen weken is er al een goed begin gemaakt en Iris hoopt natuurlijk dat dit een goede voorbode is voor de zomer. “Als dit zo doorzet gaan wij een mooi jaar tegemoet. Misschien dat wij dan wel in de buurt komen van ons topjaar met ruim 22.000 bezoekers.” Het buitenbad is in ieder geval weer helemaal gereed om veel zwemliefhebbers te ontvangen, net als het personeel. “Hoewel ik merk dat veel zwembaden zich zorgen maken over voldoende personeel, mogen wij echt niet klagen. Wij werken met 4 vaste krachten en 3 oproepkrachten en op iedereen kunnen wij deze zomer weer rekenen. Als het echt heel druk is dan zijn wij alle 7 nodig, dat moet natuurlijk niet te vaak gebeuren. Maar ervaring leert dat het uiteindelijk altijd goed komt en dat we nooit met een tekort aan personeel zitten. Wij zijn er dus helemaal klaar voor, laat die mooie zomer maar komen!”