Verbazing en visie

‘Leuk die eerste column van je! Heel herkenbaar; net zoals jij’. Ik heb veel leuke reacties ontvangen op mijn eerste column. En tegelijk ook veel nieuwe ideeën en onderwerpen voor mijn volgende columns. Leuk om dit te horen uit het werkveld. Het betekent in iedergeval dat mijn column wordt gelezen en mijn e-mailadres stond niet eens vermeld! Een bijzondere belevenis.
Deze column wil ik iets dieper ingaan op de visie op het leren zwemmen. Als ik kijk naar de visie op het schoolzwemmen van de gemeente Amsterdam, zie ik dat mijn persoonlijke visie op het leren zwemmen naadloos aansluit. Sterker nog, als ik preciezer kijk dan zie ik zelfs dat mijn visie op het leren zwemmen in het algemeen naadloos aansluit op hoe ik naar het leven kijk.

Zelfredzaamheid
In het leven is zelfredzaamheid een groot goed. Wat er ook op je pad komt, haal daar het beste uit en ga hier mee verder. Probeer zoveel mogelijk zelfstandig en onafhankelijk je zaken te regelen. Dit geldt voor jong en oud. Zoek naar het goede in alles wat je meemaakt. Zelfredzaamheid bij het leren zwemmen houdt in dat een kind eerst watergevoel moet ontwikkelen en dan via stuw- en weerstandservaringen en met veel contrastoefeningen komt tot het ontspannen drijven op buik en rug. Vanzelfsprekend zonder drijfmiddelen. Na dit voortraject beginnen de kinderen met het oefenen van de enkelvoudige rugslag. Vaak wordt gesproken over een grove enkelvoudige rugslag die dan vervolgens wordt verfijnd. Maar met het principe van grof naar fijn kan ik niet zo veel. Ik weet wat een grof bruin is, maar ik weet niet precies hoe een grove enkelvoudige rugslag eruit ziet. In mijn omgeving kan niemand mij dat exact vertellen. Iedereen blijft steken in een ‘ongeveer’ beschrijving. Houd het daarom simpel en werk volgens het principe: eerst 1 slag goed, dan 2 slagen, dan 3 slagen goed en ooit misschien een baantje. Als je dit verder uitbouwt, wordt het vanzelf een A diploma.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Plezier, humor, zorg voor anderen hebben, een ontspannen sfeer en resultaat
Ik streef naar plezier in het leven en ik probeer met humor het leven aangenamer te maken. Ik tracht ernaar zorg te hebben voor anderen en te proberen in een ontspannen sfeer met elkaar om te gaan en resultaat te behalen. Een resultaat, iets dat lukt, geeft de burger immers moed. Ik heb het laatst nog zelf mogen ervaren. Ik heb recent een auto aangeschaft. Mijn rijbewijs had ik al 35 jaar, maar ik had nog nooit één dag gereden. Dus heb ik 15 lessen genomen en wat schetst mijn verbazing: ik rijd auto en beleef ondertussen een rits aan succeservaringen. Eerst reed ik een klein stukje met de auto en nu toer ik door heel Nederland! Natuurlijk gaat niet alles vanzelf. Maar, bijna iedere drempel kan overwonnen worden. In het leven hebben we behoefte aan veiligheid, geborgenheid, overzichtelijkheid en structuur. Herkent u deze punten bij het leren zwemmen? Zo zie je dat de wijze waarop je naar het leven kijkt je visie op leren zwemmen kleurt. Of misschien zelfs wel bepaalt?

Lees de hele column in ZwembadBranche nr.23

door: Leône Hamaker
Wilt u reageren of heeft u vragen mail Leone


advertentie

Splash Software