Tragisch ongeval Inge de Bruijn zwembad: ‘Dit raakt ons allemaal immens’

Afgelopen zaterdag is de 3-jarig Aryan bijna verdronken tijdens zijn zwemles in het Inge de Bruijn Zwembad in Barendrecht. Dit is een traumatische ervaring voor iedereen die erbij betrokken is. Maar dit is natuurlijk vooral heel tragisch voor het jongetje zelf en zijn ouders. Dat je kind zoiets overkomt, is de nachtmerrie van elke ouder.

De directeur van het Inge de Bruijn Zwembad, André van Kesteren, reageert aangeslagen op het trieste voorval. “Natuurlijk zijn er altijd risico’s verbonden aan de zwemles, kinderen moeten immers nog leren zwemmen. En uiteraard zijn wij steeds bezig om te voorkomen dat er een onveilige situatie ontstaat en om adequaat te handelen indien nodig. Recent hebben we nog alle trainingen gedaan, maar helaas kon het toch gebeuren.”

Meer personeel

Direct na het ongeval is het zwembad uiteraard gesloten. Nadat het zwembad weer open is gegaan, hebben ook de betrokken medewerkers weer gewerkt. “Het is belangrijk voor de verwerking dat je het niet wegdrukt en dus ook dat je het zwembad niet mijdt. Uiteraard is dit wel heel lastig. Reden ook dat wij de dagen erna met meer personeel werkten. Het betrokken personeel kon het zo op hun eigen manier proberen te verwerken.”

Social media

Vanuit het zwembad is er contact met de ouders. “Uiteraard spreek je met de ouders af of en wanneer je hen mag benaderen, zij staan centraal. Dit geldt ook voor de berichtgeving, het belang van het kind en de ouders staat voorop. Natuurlijk is het in dit stadium ook nog veel te vroeg om in details te treden van de toedracht. Het lastige is alleen wel dat je nooit helemaal de controle hebt over hoe er op de berichtgeving wordt gereageerd, zeker niet op social media.”

Aangeslagen

Alle medewerkers zijn enorm aangeslagen, ook Van Kesteren is aangedaan. Voor van Kesteren was dit de eerste keer dat hij dit meemaakte in zijn loopbaan. “Eigenlijk ben ik alleen helemaal gerust met Kerst, dan is het zwembad dicht en kan er niks gebeuren. Je bent in een zwembad continu bezig om de risico’s tot een minimum te beperken, om de mogelijke gevaren voor te zijn. Helaas ging het zaterdag mis en dat raakt ons allemaal immens.”

Politiek- De landelijke SP pleit al langer voor landelijke regelgeving om de veiligheid van zwemlessen te waarborgen. “Deze trieste gebeurtenis is voor ons aanleiding om opnieuw een oproep te doen om voor landelijke regelgeving rond zwemlessen te pleiten in de Tweede Kamer”, aldus Kamerlid Michiel van Nispen (SP).