Fijne dagen!

Het jaar is bijna ten einde. Binnenkort vieren we het kerstfeest en maken we ons op voor een nieuw jaar, met nieuwe uitdagingen. Het zijn altijd bijzondere dagen die we graag doorbrengen met onze dierbaren. Voor de meesten betekent deze periode ook even een pas op de plaats. Het hele jaar door voelt vaak als een race tegen de klok, maar nu even niet. De kerstperiode, ik kijk er naar uit.

Totdat ik een artikel las in de Groene Amsterdammer die mij aan het denken zette. Ter illustratie hierbij even een korte bloemlezing.

  1. Bij iedereen fonkelt de kerstboom als nooit tevoren. (Wist u dat er elk jaar 2,5 miljoen kerstbomen in Nederland worden gekapt en de CO2-uitstoot per boom gelijk staat aan 25 km autorijden? In totaal dus 62,5 miljoen km)
  2. Onder de kerstboom ligt een nieuwe tablet. (Weet u zeker dat er geen grondstoffen in zitten die gewonnen worden door kinderarbeid en door dictatoriale regimes worden verkocht?)
  3. Of een nieuwe trui (Is die trui echt nodig? Sinds 15 jaar geleden kopen we 60% meer kleding en is de mode-industrie verantwoordelijk voor 10% van de CO2 -uitstoot wereldwijd)
  4. Misschien een mooi boek. (Online besteld? Giganten als bol.com verkopen en versturen tegen zo’n lage prijs dat ze de lokale middenstand kapotconcurreren)
  5. En in de kerstvakantie heerlijk met het gezin naar de dierentuin (Leuk die opgesloten dieren in kleine hokken, precies zoals de natuur het heeft bedoeld…)

Groter geheel

Dat dus. Als ik dat zo lees, word ik toch wat minder vrolijk. Gelukkig werd in datzelfde artikel ook een mooi verhaal aangehaald van Tolkien. Het gaat over een kunstenaar die zijn leven lang bezig is de perfecte boom te schilderen. Tegen de tijd dat hij op zijn sterfbed ligt, heeft hij ondanks zijn geploeter maar één blaadje af gekregen. Eenmaal in de hemel ziet hij die prachtige boom en denkt: ‘maar ik had die boom toch niet af gekregen?’. Het gevoel dus dat wat je ook doet, het altijd nét niet genoeg is. Maar wat leert ons dit verhaal eigenlijk? De kunstenaar is niet tekort geschoten, maar heeft al die tijd meegewerkt aan het grotere geheel. Want ook dit blaadje van de kunstenaar is nodig voor de grote boom.

Klein beginnen

Gelukkig maar. Natuurlijk is deze tijd ook een tijd van bezinning. Een mooi moment om terug te kijken, maar vooral ook om vooruit te kijken. En natuurlijk zouden we ons vaker af moeten vragen waar we nu daadwerkelijk goed aan doen. Maar het begint toch vaak in het klein. Met een glimlach op het gezicht van een kind dat eindelijk door het gat zwemt, met een eenzame vrouw die uitkijkt naar het kopje koffie na het zwemmen, met een tiener die zich vermaakt met vriendjes tijdens discozwemmen, met de trotse gezichten van vaders, moeders, opa’s en oma’s tijdens het afzwemmen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het lijkt misschien klein, maar is wel van grote betekenis.

Fijne dagen

Ook wij gaan er even tussenuit en doen het wat rustiger aan. En vieren deze dagen met onze dierbaren. Maar in het nieuwe jaar gaan wij er weer fris tegenaan. Voor nu wens ik jullie daarom hele fijne feestdagen en een heel gelukkig en gezond nieuwjaar!