Jaaroverzichten 2018: heb jij iets gemist of juist niet…?

Aan het einde van het jaar komt weer het moment om terug te blikken: jaaroverzicht van het nieuws, van de sport. Alles passeert weer even de revue. Voor sommigen een moment van ‘ohja’ en anderen horen misschien heel veel voor het eerst. Niet iedereen zit zo dicht op het nieuws natuurlijk. Sommigen mensen volgen het nieuws nou eenmaal niet op de voet. Dan mis je iets zou je zeggen. Of mis je juist iets als je het nieuws bijhoudt?

Generatiedingetje…

Terwijl mijn kinderen social media gebruiken voor -in mijn ogen- de meest onzinnige dingen, gebruik ik het om op de hoogte blijven. Zij denken daar uiteraard anders over en onzinnig is het vooral niet, maar ik ben gestopt dit te kunnen volgen. Het zal wel een generatiedingetje zijn. Ik probeer zo in iedergeval het nieuws bij te houden. Ik lees ook graag online artikelen. En door een ingewikkeld algoritme, weet Blendle altijd precies wat ik wil lezen. Hoezo ‘Big Brother’? Maar goed, op deze manier probeer ik ervoor te zorgen dat ik altijd mee kan praten op feestjes in plaats van te horen te krijgen ’Onder welke steen heb jij gelegen?’.

‘Dit was het nieuws niet’

Totdat mijn oog viel op het boek: ‘Dit was het nieuws niet’. Mijn eerste reactie was: waarom zou ik het dan lezen? Getriggerd door wat het dan wel was, toch maar even verder gekeken. ‘Het nieuws vertelt je wat er vandaag gebeurt, maar zelden wat er iedere dag gebeurt. Daardoor overschatten we het belang van zeldzame gebeurtenissen en missen we vaak de belangrijkste ontwikkelingen van onze tijd.’ Het zette mij aan het denken. Wat zie ik zoal verschijnen in de media? Vaak negatieve verhalen. Allemaal belangrijk maar vergeten we niet iets? In zwembaden kunnen we leren zwemmen, plezier maken, fit blijven, revalideren, afvallen, bewegen als we ouder zijn, nieuwe contacten leggen. Om dit mogelijk te maken, werken er ook nog eens heel veel mensen met passie voor hun vak. Maar dat heeft geen nieuwswaarde en haalt niet de media.

Alledaagse praktijk

Natuurlijk gebeurt er elke dag heel veel in de wereld en komt het zwembad niet altijd in het nieuws. En als het dan wel in het nieuws komt, is het zeker niet altijd positief. ‘Het nieuws vertelt je wat er vandaag gebeurt, maar zelden wat er iedere dag gebeurt.’ En zo kan het lijken alsof dat bericht dat de media wel haalt, staat voor de alledaagse praktijk. Dat is natuurlijk jammer want daarmee overschatten wij inderdaad de zeldzame gebeurtenissen. En horen wij niet de onmisbare verhalen van wat er iedere dag gebeurt. Misschien toch goed om ons eens wat vaker te verdiepen in de alledaagse praktijk. Mis je dan iets? Misschien juist niet…
Pomaz