23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Te weinig gymlokalen voor de 2 uur gym: zwemmen!

In 2020 heeft de Tweede Kamer besloten dat elke school minimaal twee uur gym moet geven. Scholen kregen hier vervolgens drie jaar de tijd voor om het te regelen. Aankomend schooljaar (2023-2024) is het zover, maar een van de uitdagingen was en is nog steeds het vinden van een locatie. Een derde van de gemeenten voorzag destijds knelpunten en vandaag berichtte nu.nl dat het anno 2023 niet veel beter is. Misschien wordt het tijd om weer eens te gaan zwemmen onder schooltijd?

Wettelijk verplicht

Bijna de helft van de kinderen beweegt te weinig, met alle gevolgen van dien. De motorische vaardigheden nemen af en het overgewicht neemt toe en daarmee ook de kans op welvaartsziekten. Reden voor de Tweede Kamer om het aantal uur gym in 2020 verplicht te stellen. Scholen waren hiervoor al wel verplicht om bewegingsonderwijs te geven, maar in de wet was nog niet vastgelegd hoeveel tijd ze daarvoor moeten inruimen. Verantwoordelijk minister in 2020 Arie Slob en de scholen hadden wel afgesproken dat alle leerlingen minstens twee en liefst drie uur moesten bewegen. Maar veel scholen hielden zich daar niet aan. Hoewel verantwoordelijke minister Arie Slob destijds geen uitzondering wilde maken, geen enkel vak in het onderwijs heeft een minimum aantal uur, dacht de Tweede Kamer er toch anders over en zij maakten de twee uur tot een verplichting. Scholen die zich hier niet aan houden, kunnen vanaf volgend schooljaar hiervoor worden bestraft.


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.



Tekort

Nu drie jaar later zitten veel scholen ermee in hun maag, er zijn te weinig gymleraren, sporthallen of sportvelden. Nu. nl schrijft ‘Maar omdat er niet overal genoeg gymzalen zijn, zullen kinderen steeds vaker buiten de gymzaal les krijgen. Dat kan in een zwembad zijn of buiten op het schoolplein. Maar ook daar komt de inspectie langs.’ Waarop KVLO-directeur later wordt aangehaald: ‘Ook gymlessen moeten aan een aantal eisen voldoen. Voor de veiligheid is het volgens hem belangrijk dat gymdocenten de locatie goed kennen’. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de onderwijshuisvesting en sportaccommodaties, maar uit eerder onderzoek is al gebleken dat slechts een minderheid (28 procent) van de gemeenten met knelpunten extra sportlocaties wil bouwen. Nu.nl meldt dat gemeenten wel kijken naar andere oplossingen voor het tekort, zoals de alternatieve sportlocaties. Ook zouden scholen gebruik kunnen maken van sporthallen die verder weg liggen. Met leerlingenvervoer zou die afstand te overbruggen zijn, lieten gemeenten weten.

Lees ook het pleidooi van Erik Scherder In ZwembadBranche #87 voor meer bewegingsonderwijs en zwemmen onder schooltijd

Zwemmen!

Gelukkig is voor elk probleem altijd wel een oplossing. Onder lichamelijke oefening valt natuurlijk ook zwemmen. En wat blijkt, wij hebben al heel veel mooie zwembaden met vakleerkrachten die heel goed een gymles in het water kunnen verzorgen. Wat ook nog eens een mooie aanvulling is op het bewegingsonderwijs. De locaties zijn dus veilig, laat de inspectie maar komen, de vakleerkrachten (lees: zwemdocenten) kennen de locatie op hun duimpje en kennelijk is vervoer ernaartoe ook niet meer een struikelblok. André de Jeu van Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) noemt zwembaden ook als een oplossing en moedigt basisscholen aan hiernaar te kijken. ‘Tegen scholen die worstelen met het vinden van een gymlokaal, zou ik zeggen: ‘Koop eens een passer en draai een cirkel van een kilometer om de school heen.’ Er zijn prachtige voorbeelden aan het ontstaan van gymles buiten het traditionele gymlokaal.’ Dit kan op het schoolplein zijn, maar volgens De Jeu zijn sportvelden en zwembaden ook geschikt. Momenteel wordt er gekeken naar compensatie voor zwembaden die vanwege de energiecrisis in de problemen komen. Schoolzwemmen kan natuurlijk ook een financiële impuls geven aan zwembaden en zeker ook zwemscholen. Daarnaast is het uiteraard ook nog eens goed voor de zwemveiligheid én de gezondheid van onze kinderen. Ik zie eigenlijk vooral heel veel voordelen!


advertentie

Dewi Online