Eén op de 13 zwembaden in Nederland staat op de nominatie om te sluiten. De zwembaden zijn door strengere regels op gebied van veiligheid en milieu niet meer winstgevend. Gemeenten draaien daarom de geldkraan dicht. Eerder al werd het schoolzwemmen aan banden gelegd, nu dreigen zwembaden te verdwijnen. Kleine zwembaden moeten vervangen worden door regionale baden. Uit onderzoek blijkt dat weinig mensen willen reizen om te gaan zwemmen.
Volgens het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ is sport en recreatie een grote bezuinigingspost voor veel gemeenten. Het platform zegt dat er zeker 60 van de 750 zwembaden op de nominatie staan om te sluiten. Ronald ter Hoeven van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ: ‘Het is een ramp als de zwembaden sluiten’. Volgens het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ laten gemeenten te gemakkelijk zwembaden sluiten. Ze zouden naar creatieve oplossingen moeten zoeken om de baden open te houden omdat ze een ‘veilige speelplaats voor kinderen’ verliezen, zegt een woordvoerder. Volgens hem ligt de schuld ook bij de zwembaden zelf. Sommigen zijn al jaren verwaarloosd en nauwelijks vernieuwd.
Lijst van de ‘bedreigde’ zwembaden:
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
- Aalten – ‘t Walfort
- Alkmaar – De Hout
- Apeldoorn – Het Boschbad (voorheen Kristalbad)
- Apeldoorn – Sportfondsen Apeldoorn
- Berkel-Enschot – Rauwbraken
- Biddinghuizen – De Alk
- Bladel – Smagtenbocht
- Buitenpost – De Kûpe
- De Marne – Openluchtzwembad Leents
- Emmeloord – Het Bosbad
- Enschede – Slagmanbad
- Exloo – De Leewal
- Franeker – Bloemketerp
- Geldrop – De Smelen
- Gestel – Zegenwerp
- Goor – De Whee
- Groot Ammers – De Dompelaar
- Halsteren – De Melanen
- Hardinxveld – De Duikelaar
- Havelte – De Kerkvlekken
- Heiloo – Het Baafje
- Laren (GL) – Leussinkbad
- Laren (NH) – De Biezem
- Leidschendam – De Fluit
- Leidschendam – Forum-Kwadraat
- Leimuiden – De Kleine Oase
- Lichtenvoorde – Meekenesch
- Limmen – Dampegheest
- Loenen – Molenallee
- Made – De Randoet
- Mill – Erica
- Musselkanaal – De Horsten
- Nieuw-Lekkerland – Schoonenburg
- Noordenveld – De Hullen
- Oisterwijk – De Leye
- Onst Wedde – ‘t Vlasmeer
- Oude Pekela – Subtropisch zwembad Atlantis
- Reeuwijk – De Fuut
- Rheden – Openluchtzwembad Rheden
- Schiedam – Schiedam Zuid
- Silvolde – De Paasberg
- Stadskanaal – Noord
- Swifterbant – De Abelen
- Terheijden – Puzzelbad
- Tholen – De Spetter
- Ulft – De Blenk
- Varsseveld – Van Pallandtbad
- Venlo – Nieuw Steyl
- Vriezenveen – De Stamper
- Wessem – Wisheim
- Willemstad – Het Buitendiep
- Woerden – Batensteinbad
- Zevenbergen – De Bosselaar
- Zuidlaren – Aqualaren
- Zwaag – De Wijzend
- Zwaagwesteinde – de Frosk
(RTL Nieuws)
Dit zwembad, Molenkoog op Texel, staat er niet eens bij, maar word ook bedreigt met sluiting.
En maar sluiten, het enige wat Jan met de pet nog heeft, en Griekenland maar sponseren, en die staken maar.
En makkelijk voor de gemeente om aan bouwgrond te komen, ja onderhoud te duur, nee de bouwgrond is lekker duur.
Wat `n land.
Wat is het volgende project ?.
Speeltuinen,bioscopen, en ga zo maar door.
De grootste bedreiging voor de buitenbaden is dat de bezoekers alleen nog maar komen met mooi weer.
Stabiele zomerperiode’s met weken aan een gesloten mooi weer zijn al jaren geleden en dat vormt juist de grootste bedreiging,
daarnaast moeten buitenbaden ook durven snijden in de openingstijden met slecht weer.
Buiten baden kunnen overleven als de kosten tot een absoluut minimun worden terug gebracht en er goed wordt ingespeeld op het weer.
Kortom fexibiliteit is het toverwoord.
In vele gemeenten bevinden zich helaas mensen in de raad die van toeten of blazen weten. Er worden bijvoorbeeld astronomische bedragen besteed aan allerlei onderzoekbureaus op vooral planalogisch gebied die zijn weerga niet kennen. Maar het sluiten van een zwembad die volgens mij basisbehoeften zijn voor onze bevolking dat is te overzien gezien onkosten. Men start om het technische dienst mannetje die veelal partime voor een grijpstuiver werkt te ontslaan. Daar denken ze mee te kunnen scoren qua kosten die in geen verhouding staan tot de wollige voornoemde planalogische adviezen. Dan blijkt bijvoorbeeld het winkelcentrum in een klein dorpje dat associaties had moeten hebben (volgens een min of meer debiele wethouder) met een wereldstad te ver gegrepen zijn. Kosten circa 6 miljoen euro aan plannen. Als klap op de vuurpijl besluit men dan uit bezuinigingsoverwegingen het zwembad te sluiten omdat het onderhoud o.a. vanwege het outsorcen van de technische dienst wel te ver gestegen is. Dat gebeurde in mijn gemeente waar vrijwilligers het buitenzwembad runnen en het binnenbad al ruim 5 jaar geleden is gesloten. Maar ooh wee als ik de af te dragen BTW niet op tijd overmaak of mijn bekeuring van 10 Km te hard rijden op een vierbaansweg niet op tijd betaal dan volgt een boete. Dan denk ik wel eens, waar blijven verdorie mijn belastingcenten en mag ik dan eisen dat zwembaden openblijven en mijn kinderen of kinderen uit de buurt zwemmen leren, een van de eerst levensbehoeften in ons waterrijke landje.
Daarom zijn kosten niet belangrijk om een zwembad open te houden daar betalen we toch belasting voor. Laten we starten om mensen met kennis van zaken in de gemeenten in de raad op posten te plaatsen waardoor geld niet onnodig over de balk gesmeten wordt en zwembaden open kunnen blijven.
Met vriendelijke groet,
Jaap van Duijn