Ruime meerderheid ouders tevreden over zwemles

Kinderen krijgen tijdens zwemles soms te weinig aandacht van hun zwemleraar. Ook zijn veel ouders ontevreden over de grootte van de groepen waarin kinderen les krijgen. Dit blijkt onder andere uit Kassa’s zwemlesenquête. Van de ruim duizend deelnemende (groot)ouders is elf procent ontevreden tot zeer ontevreden over de gevolgde zwemlessen. Daar staat een ruime meerderheid (67 procent) tegenover die goed is te spreken over de kwaliteit van de zwemlessen in Nederland.

Er is onder meer onderzocht hoe de klachten van de ouders opgepakt worden door de zwemleraar. Grote lesgroepen of weinig aandacht voor de vorderingen van de jonge zwemmers is door 81 procent aangekaart. In een vijfde van de gevallen is de klacht goed opgepakt. Van de mensen bij wie de klacht niet goed opgepakt werd, is 37 procent uiteindelijk overgestapt naar een ander zwembad.

Tevredenheid overheerst
Ondanks genoemde negatieve ervaringen is ruim twee derde van de ouders te spreken over de kwaliteit van de zwemlessen. Zwemlessen bij een zwemvereniging zijn het best beoordeeld. 77 procent is hier tevreden of zeer tevreden over. Vlak daarna komen de zwemlessen via een particuliere (zwem)school, gevolgd door de lessen via de gewone school. Van de ouders die de lessen via het zwembad hebben geregeld, is 65 procent tevreden tot zeer tevreden. Lessen via een zwembad of school tellen de grootste groep ontevreden ouders; bij beide lesvormen is 8 procent niet te spreken over de gevolgde zwemlessen.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lessen
De meeste kinderen zijn vijf jaar als ze beginnen met zwemles voor hun A diploma. De lessen die ze krijgen duren in de meeste gevallen drie kwartier, maar in sommige zwembaden duurt een les zelfs langer dan 120 minuten. De meeste kinderen hebben gemiddeld tien tot elf maanden les nodig voor ze hun eerste diploma op zak hebben. 40 procent van de ouders en grootouders mag bij elke les komen kijken, maar 48 procent kan dit alleen tijdens een speciale kijkles. Een klein gedeelte (vier procent) was helemaal niet in de gelegenheid om lessen bij te wonen.

(Extra) kosten
De kosten van een zwemles lopen uiteen van één tot vijf euro per les tot 41 tot 45 euro per les. Een kleine meerderheid (51 procent) betaalt 6 tot 10 euro per zwemles. 27 procent heeft een lessenreeks aangeschaft om zo goedkoper uit te komen. Met alleen de kosten van de zwemles zijn de meesten er nog niet. Bij meer dan de helft van de respondenten kwamen er nog extra kosten bij. Zo heeft 85 procent van alle ondervraagden apart moeten betalen voor het diploma. 54 procent heeft los inschrijfgeld betaald en twaalf procent voor het voorzwemmen. Ten slotte heeft drie procent voor het gebruik van de kluisjes betaald.

(Vara Kassa)


advertentie

Splash Software