27 maart ZwembadBranche Congres

Pool-Mate zorgt voor trainingsdata in zwembad

Nog één baantje! Of niet? Als je in het zwembad al een aantal keren de kant hebt aangetikt, kun je door vermoeidheid de tel kwijt zijn. De Pool-mate lost dat op en daarnaast nog veel meer. Hartslag, snelheid, calorieën en afstand. In de fitnessruimte zien we de toepassingen op bijna elk apparaat: een hartslagmeter, een calorieënmeter, je snelheid, het aantal meters dat je hebt afgelegd en, als je dat ingesteld hebt, hoever je nog hebt te gaan. Echter eenmaal een zwembad ingesprongen, is dat soort informatie helemaal niet in één oogopslag te zien. Het Britse bedrijf Swimovate ontwikkelde daarom een computer in de vorm van een polshorloge, die je deze gegevens wel biedt.
De Pool-Mate werkt op basis van een geavanceerde bewegingssensor technologie. Door een mix van bewegingssensoren, software algoritmes en verwerking van digitale signalen detecteert de Pool-Mate armbewegingen in het water. Vervolgens analyseert hij deze gegevens om op het schermpje de snelheid, afgelegde afstand en het aantal verbruikte calorieën weer te kunnen geven.

‘Athleten zijn gewend aan snelheids- en afstandsmeters in andere sporten, zoals hardlopen en wielrennen, maar niet bij het zwemmen’, weet Lisa Irlam, CEO van Swimovate. ‘Wij wilden een betaalbare, intelligente en volledig automatische oplossing.’ De computer kan vier verschillende zwemslagen herkennen en analyseren: de vrije slag, de borstcrawl, de rugslag en de vlinderslag. Daarvoor hoef je de instellingen niet aan te passen. Ook triathleten kunnen het apparaat gebruiken: de 99 lap chrono-toepassing kan buiten het bad worden gebruikt bij het hardlopen en wielrennen. Mooi is ook dat je prestaties uit het verleden kan vergelijken met die van nu: je kunt vierhonderd files opslaan. Al moeten al die baantjes wel in een zwembad van langer dan tien meter getrokken zijn, anders heeft de computer niet genoeg data om te verwerken. Verschillende zwemmers hebben de Pool-Mate getest over een periode van achttien maanden en honderden kilometers. Uit de testresultaten bleek een nauwkeurigheidspercentage van 99,7 procent. De Poolmate is vanaf medio juli online verkrijgbaar bij Swimovate en kost, naast de verzendingskosten, ongeveer € 82,00.