Overheidsmaatregelen legionella hebben weinig zin

‘Legionella bacteriën uit waterbronnen zoals sauna’s en zwembaden, komen zelden overeen met de bacteriën die bij besmette patiënten worden gevonden. De overheid vraagt om beheersmaatregelen, terwijl niemand eigenlijk weet hoe legionella wordt opgelopen. De overheid zou er dan ook beter aan doen subsidies te verstrekken voor gericht onderzoek naar deze ontbrekende kennis’. Dat zegt Ed IJzerman, directeur van het Streeklaboratorium voor de Volksgezondheid in Haarlem.

Sinds de legionellaramp op de West-Friese Flora in 1999 heeft de overheid het toezicht op de waterleidingssystemen flink aangescherpt. Ondanks alle maatregelen sterven er in Nederland jaarlijks nog honderden mensen aan de veteranenziekte. ‘Eigenlijk zitten we met een groot vraagteken’, zegt IJzerman. ‘We weten dat sauna’s de meest voorkomende waterbronnen van legionella bacteriën zijn. Dat verklaart echter niet waarom mensen ziek worden. Legionella zit gewoon in ons drinkwater, net als andere waterbacteriën. Het is dan ook onverklaarbaar waarom legionellastammen uit waterbronnen niet een op een voorkomen bij besmette patiënten.
Hoogleraar Gezondheidstechniek Annelies van Bronswijk van de Technische Universiteit Eindhoven riep eerder deze week dat waterleidingen van ziekenhuizen en zwembaden gechloreerd moeten worden. Uit Amerikaanse onderzoek zou blijken dat het aantal slachtoffers hierdoor met 80 procent afneemt. Microloog Dick van der Kooij van wateronderzoeksinstituut KWR Watercycle in Nieuwegein vindt de huidige maatregelen doeltreffend genoeg. De benodigde hoeveelheid van deze chemische stof is volgens hem zo hoog, dat mensen ziek worden van de bijwerkingen.
Ook volgens IJzerman heeft het toevoegen van chloor meer bijwerkingen dan voordelen. Bovendien is het volgens de directeur ook weinig zinvol. ‘In landen als Frankrijk, Spanje en Italië wordt al jaren chloor toegevoegd aan het drinkwater om het steriel te houden vanwege de hoge temperaturen. Daardoor is het aantal legionella-patiënten echter niet afgenomen. IJzerman ziet meer in subsidie voor gedegen onderzoek naar de ontbrekende wetenschappelijke kennis. Ook zegt hij verbaasd te zijn niet te worden uitgenodigd door bestuurders voor ronde tafelgesprekken over dit onderwerp. ‘Wij zijn de enige instelling in Nederland, die continue bezig is met legionella-onderzoek gerelateerd aan patiënten’, aldus IJzerman.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
advertentie

E.B.T.C.