15 oktober ZwembadBranche Dag

Openluchtbad Barometer: uitzonderlijk mooi weer breekt records

Vorige maand hebben wij de eerste Barometer Openluchtbaden van 2018 gehouden. We willen graag weten hoe het buitenseizoen dit jaar verloopt. Het buitenseizoen is ontzettend afhankelijk van het weer. En laat dat in Nederland nou erg wisselvallig zijn. Gelukkig kende de maand mei veel mooie dagen. Zelfs meer dan we gewend zijn. Maar wat betekende dit voor de openluchtbaden? Was dit gelijk een vliegende start voor het buitenbad?

Records gebroken

De mooie dagen in mei deed vermoeden alsof de openluchtbaden menig records zouden breken. Of viel het uiteindelijk toch tegen? Het eerst blijkt toch het geval. Zo’n 53% van de buitenbaden heeft in de maand mei meer dan 10.000 bezoekers mogen ontvangen. Waarbij een aantal zwembaden dit met gemak konden aantikken. Van alle openluchtbaden geeft 87% aan dan men beter scoort dan het jaar ervoor. Dit percentage ligt iets lager bij de zwembaden met minder dan 5.000 bezoekers, hiervan geeft 70% aan dat dit beter is dan vorig jaar. De grootste winst ten opzichte van 2017 maakten de zwembaden met meer dan 10.000 bezoekers, zo’n 90% geeft aan dat deze aantallen hoger zijn dan in 2017.

Hoeveel bezoekers hebben jullie in mei 2018 ontvangen?


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Dat de bezoekersaantallen hoger liggen heeft zeker te maken met het mooie weer. In mei werden 21 warme, 13 zomerse dagen en 1 tropische dag gemeten tegen 10, 3 en 0 normaal. Het aantal zomerse dagen was daarmee het hoogste sinds 1901. In 2017 was het weer zeker niet verkeerd, maar met 17 warme, 6 zomerse dagen en 1 tropische dag wel minder.

Open begin april…

Opvallend is dat van de openluchtbaden die meer dan 10.000 bezoekers hadden, een groter percentage al in april de deuren openden. Van alle openluchtbaden ging de helft (50%) eind april open en 45% gooiden de deuren open in mei, zo’n 2% ontving begin april al de eerste bezoekers en 3% medio april. Maar van de zwembaden met meer dan 10.000 bezoekers gingen er meer al open in april (67%), waarvan een aantal al begin april.

Wanneer zijn jullie in 2018 voor het publiek open gegaan?

Dit kan te maken hebben gehad met de meivakantie die voor sommige scholen al vroeg begon. Hierdoor hebben deze zwembaden wel kunnen profiteren van de warme dagen in april. Tussen 17 en 22 april was het zelfs zomers, landelijk gezien steeg het kwik op vier dagen tot waarden tussen 25 en 30 graden. In vergelijking met vorig jaar: het kwik steeg toen alleen op 7 april rond de 20 graden. Van de openluchtbaden met minder dan 5.000 bezoekers ging de helft eind april open en de andere helft begin mei, geen enkel van deze openluchtbaden had eerder in april al de deuren open.

Barometer maand juni

Of deze goede start is doorgezet in juni is nog onduidelijk. Maar het mooie weer in juni en het goede begin van juli beloven alvast veel goeds. Om te weten wat de echte cijfers zijn, zetten we ook over de maand juni een Barometer Openluchtbaden uit.

Doen jullie weer mee? Je kunt de barometer invullen via deze link.


advertentie

Pomaz