23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Monumentaal bad in een nieuw jasje

Het renoveren van een Rijksmonument is een hele opgave. Alles moet immers voldoen aan de hedendaagse techniek, maar de monumentale uitstraling mag niet in het geding komen. Het Openluchtbad in Zwolle stond voor deze uitdaging. Daar investeerden de gemeente en de provincie samen 5,5 miljoen euro om het monumentale openluchtbad volledig te vernieuwen. Met behoud van stijl is het zwembad hersteld en konden de bezoekers afgelopen zomer weer genieten van het monumentale bad, maar dan in een nieuw jasje.

Het Openluchtbad in Zwolle kent een bijzondere geschiedenis. Even leek het erop dat het openluchtbad zou worden ingeruild voor een overdekt bad. Eind jaren 80 besloot de gemeente om een nieuw overdekt bad te bouwen en het openluchtbad in 1991 definitief te sluiten. Maar de Zwollenaren wisten dit tegen te houden. Een aantal bewoners verzette zich met hand en tand. Een harde kern had zelfs het terrein met caravans bezet. Vervolgens is de ‘Vereniging Openluchtbad Zwolle’ opgericht om het bad te kunnen blijven exploiteren. Zodoende bestaat het openluchtbad anno 2012 nog steeds. Gelukkig maar, want op warme weekenddagen nemen zo’n 3.000 bezoekers een verfrissende duik in het Openluchtbad Zwolle.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij de bouw of renovatie van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.‘Openluchtbadvrienden’
Het toenmalige besluit van de gemeente om het openluchtbad te sluiten zorgde voor een tweestrijd. De gemeente Zwolle was er voorstander van om het bad te sluiten en te slopen. Een groep bewoners was het daar echter absoluut niet mee eens. De vereniging van deze openluchtbadvrienden heeft vervolgens de exploitatie van het bad mogelijk gemaakt toen de gemeente dat niet meer wilde. Tot op de dag van vandaag is de voorzitter van ‘Vereniging Openluchtbad Zwolle’, Martin van Noort, blij dat de vereniging deze kans met beide handen heeft aangepakt. “Het is goed afgelopen”, zo vertelt Van Noort met trots. “Dit unieke concept, waarbij de exploitatie al zeventien jaar volledig draait op vrijwilligers (met uitzondering van de badmeesters), heeft gezorgd voor het voortbestaan van dit unieke zwembad in Zwolle.” Het lidmaatschap kent geen bijzondere voorwaarden, iedere liefhebber van het openluchtbad kan lid worden. Maar een lid verplicht zich wel tot een aantal uren vrijwilligerswerk per seizoen. Tot nu toe werkt dit goed, zo blijkt uit het feit dat de vereniging zo’n 5500 enthousiaste leden telt die het bad draaiende houden.

Rijksmonument
Aangezien het bad stamt uit de jaren dertig, was het niet verwonderlijk dat het zwembad enige tijd geleden op de nominatie stond voor een renovatie. Vijf jaar geleden ging de exploiterende Vereniging Openluchtbad Zwolle daarom in gesprek met de eigenaar van het zwembad, Gemeente Zwolle, om te praten over een mogelijke vernieuwing. Een renovatie van het openluchtbad in Zwolle verschilt echter van andere renovaties. Het openluchtbad heeft namelijk een bijzondere status. Sinds 1994 is het beschermd als Rijksmonument en is daarmee verplicht de bijzondere architectuur uit de jaren ’30 in ere te houden. Het behoud van de specifieke sfeer van 80 jaar geleden was dan ook één van de uitgangspunten voor de renovatiewerkzaamheden. Uit de drie scenario’s, waarbij uiteraard budgetten een belangrijk onderdeel waren, viel uiteindelijk de keuze op een volledige renovatie met behoud van de originele architectuur uit de jaren ’30. Van Noort geeft aan dat dit ook gelijk de duurste optie was. “De gemeente Zwolle kon dit niet alleen financieren. Helaas kwam er vanuit de Rijksdienst voor Monumentenzorg geen enkele toelage. Gelukkig maakte de provincie Overijssel de renovatie mogelijk door het gat in de begroting te dichten. Zo konden we toch onze plannen uitvoeren”, aldus Van Noort.

Lees verder in ZwembadBranche #35


advertentie

Dewi Online