Mondkapjes: geen verplichting wel een dringend advies. Hoe gaan zwembaden daarmee om?

Mondkapjes in de strijd tegen het coronavirus. Hoewel in veel landen in Europa het dragen van mondkapjes al geruime tijd verplicht is, heeft Nederland het lang tegengehouden. Maar het draagvlak is de afgelopen tijd toegenomen en sinds 30 september is er een landelijk advies voor het dragen van mondkapjes. Ook voor zwembaden. Maar het is geen verplichting, hoe gaan de zwembaden hier mee om?

Dringend advies

Vanuit de samenwerkende partijen is een dringend advies gekomen aan medewerkers en bezoekers van zwembaden om niet-medische mondkapjes te dragen. Uiteraard met uitzondering van het zwemmen. Uit onze poll op facebook blijkt dat bij twee derde van hen de medewerkers worden verplicht om een mondkapje te dragen. Voor de bezoekers geldt dat het merendeel hen vooral wijst op hun eigen verantwoordelijkheid. Wij vroegen aan een aantal medewerkers van zwembaden hoe het ‘dringend advies’ bij hen in de praktijk wordt gehanteerd.

Noodzakelijk

Omnium sport en recreatie heeft het dragen van een mondkapje verplicht gesteld voor de medewerkers. Jean-Paul Lancée (staflid) laat weten dat niet iedereen erachter staat, maar wel bereidwillig is. “Iedere medewerker draagt bij ons een mondkapje. Het is even wennen en ikzelf vind het ook niet prettig, maar het is nou eenmaal noodzakelijk nu.” De bezoekers zijn nog niet zo ver, de bereidwilligheid onder hen is vooralsnog minder groot. “Het merendeel van onze bezoekers volgt het advies nog niet op. Dat is jammer, maar wij gaan hen daar niet op aanspreken.” Wel merkt Lancée een ander bijkomend voordeel. “Onze bezoekers houden meer afstand. Alsof het de bewustwording van de gevaren van het virus verhoogt en dat is natuurlijk ook al winst.”

Lees ook: Dringend advies: mondkapjes in binnenruimtes zwembaden, niet tijdens zwemmen

Niet belerend

Kim van den Boer is eigenaar van zwemschool Vital en heeft haar medewerkers niet verplicht tot het dragen van een mondkapje. “Ik heb er wel op aangedrongen en daarbij benadrukt dat zij er nog steeds voor moeten zorgen dat de 1,5 meter afstand wordt gewaarborgd. Iedereen reageert gelukkig positief en neemt zijn of haar verantwoordelijkheid.” Bij de entree hangen posters van de overheid waarin ook wordt gewezen op het dragen van mondkapjes. “Wij geven hiermee heel duidelijk aan dat hoewel het niet verplicht is, het wel onze nadrukkelijke voorkeur heeft. Maar ik wil hierin niet belerend zijn en mensen er steeds op wijzen, het is en blijft een advies. Hoewel het mij niet zal verbazen als het straks verplicht wordt.”

Veel vragen

Herman Rijsdijk, directeur De Witte Brug, laat de keuze om wel of niet een mondkapje te dragen over aan zijn medewerkers. “Niet iedereen draagt bij ons een mondkapje, sommigen zien er het nut niet van of vinden het niet prettig.” Zorgelijk vindt Rijsdijk dat niet. “Wij zorgen ervoor dat mensen overal 1,5 meter afstand kunnen houden om verspreiding van het virus te voorkomen.” Bezoekers worden er wel op geattendeerd door posters waarop zij worden bedankt voor het dragen van mondkapjes, alleen men wordt er niet op aangesproken. “Ik vind dat we al veel vragen van onze bezoekers, we moeten onze hand dan ook niet overspelen. Gelukkig houdt men zich aan de maatregelen en houdt men steeds voldoende afstand. En dat willen wij graag zo houden.”
Hellebrekers
X