Save the date - ZwembadBranche Dag

Inspiratie opdoen in de zomer? Hierbij 5 boekentips

Vakantie is voor velen de ideale gelegenheid om een stapje terug te doen en op adem te komen. Om ook even datgene te doen waar het in de hectiek van alledag niet van komt, zoals lezen. Vaak is dit één van de eerste dingen die in de drukte komt te vervallen. Dus heb jij nog inspiratie nodig en wil je weten welk boek je dan vooral moet lezen? Hierbij wat tips. Veel leesplezier. En natuurlijk als jij nog andere tips hebt? Laat het ons weten!

1. Socrates op sneakers – Elke Wiss

Een goed gesprek voeren, wie wil dit nu niet. Maar het kan best lastig zijn, zeker als de emoties oplopen. Hoe kom je dan toch in verbinding? Hoe ga je samen op zoek naar wezenlijke antwoorden in plaats van iemand te overtuigen. Hoe leer je luisteren in plaats van vooral te praten. Hoe durf je toe te geven dat je het niet weet en sta je open voor iemand anders? Oftewel: hoe stel je precies díé vraag die leidt tot een goed gesprek? In Socrates op sneakers leert Elke Wiss je hoe je dat doet. Met Socrates en andere filosofen als inspiratiebron laat zij zien waarom we zo slecht zijn in het stellen van goede vragen, én hoe we er beter in worden. Je leert de vaardigheden die nodig zijn om die vragen te stellen die verrassen en aan het denken zetten. Zodat gesprekken leiden tot verdieping en verbinding, met de ander én met jezelf.

Kijk hier voor meer informatie.

2. Werk kan ook uit – Thijs Launspach

Ons werk vraagt tegenwoordig veel van ons en dat kan heel stressvol zijn. Is dat erg? Niet per se, stress is zelfs gezond: een actief en uitdagend leven is goed voor de gezondheid van je brein. Maar te veel of chronische stress daarentegen niet. Hoe voorkom je dit en ga je stress te lijf? Thijs Launspach vertelt je in ‘Werk kan ook uit’ hoe je stress kunt tegengaan. Met maar liefst 52 manieren helpt hij je het hoofd koel te houden. Een tipje van de sluier? Stop wanneer jíj klaar bent, stel prioriteiten -moet dat nu?-, hanteer de 70/30 regel en besteed 70% van je tijd aan geplande taken en 30% die je niet zag aankomen. En doe de ‘five second no’, gun jezelf na elk verzoek 5 seconden de tijd om ergens goed over na te denken. Kortom praktische tips om niet altijd maar aan het werk te zijn. Want wie dat wel is heeft het (nog) niet goed begrepen.

Kijk hier voor meer informatie.

Lees ook: Toe aan inspiratie? Luister deze podcasts!

3. Duwtje in de juiste richting – Joyce Croonen en Liza Luesink

Kennis over gedrag is er genoeg. Het in de praktijk brengen, blijkt alleen toch nog wel lastig. Gedragsexperts Joyce Croonen en Liza Luesink zagen het in ieder geval te weinig gebeuren en schreven hun ideeën hierover in ‘Duwtje in de juiste richting: Ontdek de wereld van gedragsverandering met 16 bewezen technieken’. In dit boek passen zij een model toe dat zij ook zelf in de praktijk brengen bij hun opdrachtgevers. Dit model is deels gebaseerd op bekende en nieuwe inzichten uit de sociale wetenschap en deels op hun ervaringen uit de praktijk. Het gaat om vier knoppen en vier stappen waarmee je daar aan kan draaien: het Duwtje-gedragsmodel. Daarnaast maken zij je je bewust van je eigen gedrag en denkwijzen met met simpele oefeningen zodat je zelf ook een duwtje in de juiste richting krijgt.

Kijk hier voor meer informatie.

4. Het happy 2050 scenario – Babette Porcelijn

Happy 2050 klinkt nog ver weg. Er kan in de tussentijd nog veel gebeuren. En dat is ook juist waar Het happy 2050 scenario over gaat, want volgens Babette Porcelijn is er nog veel te doen voor een een veilige, stabiele wereld in 2050. Het boek is een compleet plan van aanpak voor een veilige planeet, een integer beleid, een gezonde economie en gelijke kansen voor iedereen. Alles wat invloed heeft op ons geluk komt in vogelvlucht voorbij, maar bovenal heeft de oprichter van ‘Think Big Act Now’ de stellige overtuiging dat wij de crew zijn van de planeet en met dit handboek wil zij iedereen in beweging brengen aan de slag te gaan. We zijn geen passieve passagiers, maar zitten zelf aan het stuur. Kinkt als onmogelijk? Zodra je er aandacht aan besteedt, ben je volgens Babette al begonnen. Het boek lezen is dus een mooi begin.

Kijk hier voor meer informatie.

5. Verbindend gezag voor leidinggevenden – Quorry Schiphuis-Sax van der Weijden

Als leidinggevende wil je dat de sfeer goed is, net als de resultaten. Maar hoe blijf je aardig en sta je evengoed op je strepen? Auteur Quorry Schiphuis-Sax van der Weijden ziet dat leidinggevenden tegenwoordig worstelen met de vraag hoe zij zonder macht in te zetten samen met hun team de gewenste doelen kunnen halen. ‘Verbindend gezag’ geeft hierop antwoord. Het is een methodiek en levenshouding waarmee je in verbinding blijft én grenzen stelt, gewenst gedrag stimuleert én ongewenst gedrag ombuigt. In het boek ‘Verbindend gezag voor leidinggevenden’ lees je hoe je aan de hand van de pijlers duidelijkheid, dialoog, delen, deescaleren en doorpakken kunt overgaan van mindset naar middelen en acties en van overtuigingen en grondtoon naar taal en gedrag. Hoe je verbindend gezag tot een essentieel onderdeel kunt maken van jouw leiderschapsstijl.

Kijk hier voor meer informatie
Hellebrekers