Inspectie pakt roest in zwembaden aan

De VROM-Inspectie heeft gemeenten gevraagd wat ze doen tegen roestvorming in zwembaden. Vorige week overleed in een zwembad in Tilburg een baby van vijf maanden, nadat ze was getroffen door twee luidsprekers. Op het ophangsysteem van de luidsprekers zat roest. Volgens de gemeente Tilburg was dat bij een inspectie eerder dit jaar al opgemerkt en is het advies niet opgevolgd om onderdelen te vervangen. Na het incident werd in Tilburg ook een tweede zwembad gesloten omdat ook daar de veiligheid van de bezoeker niet gegarandeerd kon worden.

Ophangsystemen
De VROM-Inspectie benadrukt dat de gemeenten meermalen op de gevaren van roest zijn gewezen. Volgens de Inspectie (.pdf) bleek uit een proef in 2009 dat maar 5 procent van de gemeenten serieus werk maakt van het controleren van ophangsystemen. Volgens Jaap van Duijn, eigenaar van een bureau dat corrosie-controles uitvoert, zijn het vooral de gemeenten die in gebreke blijven. Zwembaden in handen van stichtingen worden volgens hem doorgaans wel goed gecontroleerd. Sinds het dramatische ongeval in Tilburg staat zijn telefoon ineens wel roodgloeiend. ‘Zwembaden willen nu ineens een inspectie op de veiligheid.’ De Inspectie wil nu binnen een week van de gemeenten horen welke acties ze hebben ondernomen om de veiligheid in zwembaden te handhaven.

Eerdere incidenten tot 2009


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.  • Mei 2001: zwembad de Octopus. Een 13 jaar oude gegalvaniseerde stalen ophangconstructie bezwijkt.
  • Juni 2001: zwembad in Leek. Ophanging systeemplafond stort in.
  • Juli 2001: zwembad De Waterwijck in Steenwijk: ophangconstructie van het ventilatiesysteem kapot.
  • Februari 2002: Sportfondsenbad Nijmegen. Drie jaar oude ophangconstructie systeemplafond bezwijkt.
  • Juli 2002: zwembad De Scheg in Deventer. Ophangconstructie ventilatiesysteem bezwijkt.
  • April 2004: zwembad De Koploper Lelystad. Breuk RVS-kabel van windverband.
  • Januari 2005: zwembad De Dobe, West-Terschelling. Plafondplaat stort neer door doorgeroeste ophangveer.

(NOS)


advertentie

Dewi Online