Op zoek naar die ene leverancier?

Inhuur of verkapte loondienst? Dit is waar je op moet letten

Inhuur of verkapte loondienst? Dit is waar je op moet letten

In de media is het weer onder de aandacht: wanneer ben je zelfstandig ondernemer en wanneer ben je eigenlijk bezig met verkapte loondienst? Het is goed om dit helder te hebben, je wil natuurlijk niet achteraf worden geconfronteerd met vervelende naheffingen. Waar moet je dan op letten?

De regels

Voor de Belastingdienst is het heel simpel, als zelfstandige moet je voldoen aan deze regels:
1. Maak vooraf een door de belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst op
2. Zorg ervoor dat er geen gezagsverhouding is
3. Iemand anders mag de werkzaamheden ook uitvoeren
4. Het staat als freelancer vrij om voor andere bedrijven werk te verrichten
5. Het uur-/projecttarief wordt door de freelancer bepaald

Maar hoe werkt dat in de praktijk?

In het zwembad bij je in de buurt zie je een advertentie staan van een zwembad dat per direct een zwemonderwijzer nodig heeft. Het aantal uren maakt niet uit. Bijkomende taken zijn schoonmaak en lifeguard. Stel dat je langs gaat en aanbiedt om te helpen. Je bepaalt zelf voor welke werkzaamheden je beschikbaar bent en voor welk tarief. Laten we ervan uitgaan dat jullie samen akkoord zijn met de benodigde afspraken. De door de belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst is ondertekend en je gaat aan de slag.

Gezagsverhouding

Na de les vertelt de manager dat je geheel volgens de werkwijze van het zwemplan moet werken zonder eigen hulpmiddelen. Mag dat? Nee, er een mag geen sprake zijn van gezagsverhouding én de freelancer mag eigen middelen gebruiken. Het is alleen niet gezegd dat er geen overleg plaatsvindt. Voor het beoogde resultaat wordt wel degelijk het een en ander afgesproken, maar het indelen van de werkzaamheden doet de vakbekwame freelancer zelfstandig. Simpel gezegd: je bepaalt zelf met welke zwemslag je begint en hoe de kinderen te water gaan. Maar wel met het beoogde resultaat als uitgangspunt: het betreffende niveau bereiken om het zwemdiploma te kunnen behalen.

Verlof

Stel dat je deze opdracht een aantal weken doet en je partner heeft als verrassing een weekendje uit geregeld? Iemand in loondienst moet dan verlof aanvragen. Als freelancer laat je weten dat je er niet bent en voor een goede vervanger zal zorgen. Vanzelfsprekend ga je hier netjes en respectvol mee om, maar ook dit is een voor de Belastingdienst essentieel onderdeel van de afspraak. Zou de opdrachtgever dit weigeren en alleen jou willen, is er sprake van een gezagsverhouding. Dat je een goede vervanger regelt zal in de praktijk alleen maar gewaardeerd worden. Je bent er immers omdat er een tekort aan zwemonderwijzers is. Kun je geen vervanging regelen, dan is het aan jou om je prioriteit te bepalen.

Concurrentiebeding

Stel nu dat je ook contact hebt met de grootste concurrent van dit zwembad. Maar de manager vertelt je dat je beslist niet voor hen mag werken. Dat kan dan wel gezegd worden, maar volgens de huidige wetgeving mag de opdrachtgever je hierin niet belemmeren. Dit zou wel anders uit kunnen pakken als je in loondienst bent. Zelf heb ik de ervaring dat als je hier op een goede manier mee omgaat, er veel mogelijk is.

Meer weten

Voor wie de beste intentie heeft en in de geest van de wet handelt, is veel mogelijk. Bij twijfel kun je de website van de Belastingdienst altijd raadplegen. Klik op deze link: Bang voor boetes of naheffingen? Niet nodig! om er meer over te lezen en zorg in ieder geval dat de samenwerking geregeld is met een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst.
VDH Watertechnology