Hoornse Vaart open: ‘Ze stonden om zeven uur al voor de deur’

Het ging vorige week heel snel. Hadden wij als branche gehoopt op 20 mei open, het werd 11 mei. Dat was wel even schakelen. Om veilig en verantwoord te kunnen openen moest de gemeente nog toestemming geven, het protocol op maat worden gemaakt en binnen de accommodatie zelf moest ook het een ander worden aangepast. Er was de afgelopen week veel werk te verzetten en vandaag was het dan zover. Hoe verliep de eerste dag bij de Hoornse Vaart?

Veel animo

Net als iedereen dacht ook Eddy Bakker, manager exploitaties bij Alkmaar Sport, woensdag eerst dat zij tot 1 september moesten wachten. “Gelukkig bleek het toch 11 mei te zijn.” Welgeteld vier dagen waren er vervolgens om alles op orde te krijgen. “Het water verwarmen, de chloorwaardes verhogen. Natuurlijk aanpassingen doorvoeren, de douches afplakken en maximaal twee gasten in een kleedruimte.” Er is ook zorgvuldig nagedacht over de routing. “Wij hebben veel ruimte om afstand te houden, maar moeten juist dan ook zorgen dat we de bezoekersstromen goed reguleren.” Maar het is gelukt en tot zondag is men bezig geweest met de nodige belijning. “Met alle medewerkers is er hard gewerkt, we willen graag weer beginnen. Uiteraard houden we wel rekening met de thuissituatie van onze medewerkers, het moet wel kunnen.” Daarnaast hebben we onze zwemfans duidelijk geïnformeerd. “We hebben meteen gezegd dat we er alles aan doen om verantwoord te kunnen openen.” De animo was in ieder geval groot toen het startsein werd gegeven. “De banenzwemmers stonden gisteren om zeven uur al voor de deur.”

Lees ook: ‘Het begin is gemaakt, het lege zwembad is bijna voorbij!’

Zwemles

Ook de zwemlessen zijn gisteren weer begonnen. In de programmering heeft men weinig veranderd om het zoveel mogelijk bij het oude te houden. “We zijn begonnen met alle niveaus -diep en ondiep- waar we waren gebleven. Alleen nu houden de instructeurs heel bewust afstand en staan aan de badrand.” Nog niet alle kinderen zijn begonnen, maar Bakker verwacht dat het wel zal toenemen. “We zitten nu op ongeveer 60% van de leskinderen. Er zijn ouders die het echt nog niet zien zitten, maar dat zijn er een paar.” Net als bij de scholen mogen de ouders niet mee naar binnen. “De kinderen moeten worden gebracht tot de poortjes, vandaar kunnen zij naar de kleedruimten. De kleine kinderen worden hierin uiteraard begeleid door ons.” Tevens mogen de ouders niet blijven. “Wij hebben nog gekeken of de ouders op de tribune konden zitten. Hier is genoeg ruimte voor, maar het zorgt ook weer voor meer drukte en dat willen wij juist vermijden. “Na de les gaan de kinderen naar de sporthal waar voldoende ruimte is voor de ouders om de kinderen te kunnen helpen met omkleden. Zo komen de ouders dus helemaal niet in de het zwembad.”

Fysieke en mentale weerbaarheid

Normaal gesproken worden allerlei activiteiten tegelijk aangeboden. Maar nu is het nog even niet normaal en wordt alles gescheiden: zwemles, banenzwemmen of een doelgroepactiviteit. “We willen rustig aan beginnen en van daaruit kijken of we kunnen opschalen.” Ook heeft men de doelgroepactiviteiten voor ouderen nog even uitgesteld. “Wij zijn voorzichtig met kwetsbare groepen, net als met recreanten. Onder de 12 jaar is het toegestaan, maar wij wachten er nog even mee. Wij kijken eerst hoe het gaat en wat de impact is van de versoepelingen op landelijk niveau. Als we over 3 weken nog steeds het virus onder controle hebben, kunnen wij ook meer uitbreiden.” Bakker vindt het heel belangrijk dat het zwembad weer een maatschappelijk functie kan vervullen, maar alles op zijn tijd. “Naast het borgen van zwemveiligheid zorgen wij ook voor fysieke en mentale weerbaarheid. Juist nu is dat belangrijk. Ik zie het daarom ook echt als onze plicht om te kijken wat we in deze coronatijd wel kunnen doen. Uiteraard moet het te allen tijde verantwoord zijn. Zowel voor onze bezoekers als voor onze medewerkers, zorgvuldig en stap voor stap.”
Pomaz