15 oktober ZwembadBranche Dag

Hete lucht naar elektriciteit

Zwembad de Tongelreep in Eindhoven heeft een primeur. Het zwembad heeft sinds kort een machine staan die hete lucht omzet in elektriciteit. De installatie, ter grootte van een kleine zeecontainer, is ontwikkeld door onder meer de TU in Delft en TNO. Het zwembad gebruikt een biodieselmotor voor de opwekking van elektriciteit. Daarbij ontsnapte voorheen hete lucht, waar niets mee werd gedaan.
Dankzij de nieuwe energiecentrale wordt die lucht opgevangen en omgezet in stroom. Hoeveel euro’s de Tongelreep hiermee kan besparen is nog niet bekend. Maar het zwembad is ervan overtuigd dat de investering van vijf ton voor de energiecentrale snel terug wordt verdiend.

(Omroep Brabant)


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.
advertentie

XS2 voor Zwembaden

Een gedachte over “Hete lucht naar elektriciteit

  1. Het zou toch aardig zijn om te weten hoeveel stroom er mee geproduceerd kan worden, dan is het toch ook niet zo moeilijk om de terugverdientijd aan te geven.
    En is het apparaat een gemeentelijke investering, gesubsidieerd? enz. Zijn dan zomaar wat vragen die bij mij opkomen.
    De zin “Maar het zwembad is ervan overtuigd dat de investering van vijf ton voor de energiecentrale snel terug wordt verdiend.” doet vermoeden dat geld besparen niet de grootste drijfveer is geweest.

Reacties zijn gesloten.