Heb jij ZwembadBranche #76 al gelezen?

Het zou een feestelijk jaar worden. Een jubileumjaar omdat wij 15 jaar bestaan. Maar het liep anders. Het coronavirus deed zijn intrede en tot tweemaal toe moesten de zwembaden dicht, maar gelukkig mogen de zwembaden nu weer open. Weliswaar met beperkingen, maar de zwemfans kunnen hun hart ophalen en kinderen kunnen nog leren zwemmen. We sluiten een turbulent jaar af en het is spannend hoe het er volgend jaar uitziet. Deze week ligt in ieder geval ZwembadBranche #76 bij jou in de bus. Zoals elk jaar sluiten wij af met een lijst met zwembaden die gebouwd of gerenoveerd zijn en volgend jaar worden opgeleverd, we kijken naar de invloed van corona op de zwembranche en daarnaast delen onze columnisten ook dit keer weer hun visie.


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.



Welke zwembaden worden volgend jaar opgeleverd?

Zwembaden die nieuw worden opgeleverd of zijn gerenoveerd: dat is natuurlijk altijd feest. Na een lange periode van besluitvorming, ontwerp en -niet te vergeten- het bouwen zelf mogen de deuren eindelijk worden geopend. Er komt veel bij kijken, met veel partijen. Naast het functionele aspect, speelt architectuur en duurzaamheid een grote rol. Dit laatste niet alleen om de kosten te drukken, zeker ook voor het milieu. En natuurlijk heeft het zwembad een maatschappelijke functie voor zijn gebruikers en de wijk waarin het staat. Voor welke zwembaden is het einde in zicht en kijken uit naar volgend jaar? Aan het einde van het jaar maken we altijd een lijst met zwembaden die het jaar erop worden opgeleverd.

In beweging krijgen én houden

Het belang van een gezonde leefstijl is bekend. Dat wil alleen nog niet zeggen dat we ook allemaal gezond leven. Sinds het coronavirus zijn we wel meer met onze neus op de feiten gedrukt. Maar gaan we ook meer bewegen? Noor Willemsen (Kenniscentrum Sport & Bewegen) hoopt dat dit de mensen die nog te weinig bewegen over de streep trekt. “Uit onderzoek blijkt dat een derde van de bevolking bewuster bezig is met zijn of haar gezondheid. De coronacrisis laat heel duidelijk zien hoe belangrijk vitaliteit is. Professionals in de beweegsector kunnen daar nu mooi op inspelen en helpen om Nederland meer in beweging te krijgen.”

15 jaar zwembadtechniek

Door zwembadtechneuten wordt dag in dag uit hard gewerkt om het zwemmen veilig en verantwoord te houden. En niet zonder succes, onze zwembaden zijn één van de veiligste ter wereld. De ontwikkelingen op technisch gebied zijn de afgelopen jaren snel gegaan, alleen hoe staat het met de zwembadtechniek? Al bijna 40 jaar werkt Chris van Veluwen> bij Sportfondsen Nederland als expert op het gebied van zwembadtechniek aan een veilig en gezond zwemklimaat en is trots op het resultaat, maar plaatst ook een kanttekening. “De wereld om ons heen is in een sneltempo aan het veranderen, maar de zwembadtechniek en hoe wij daar mee omgaan loopt nog te veel achter.”

Het drukken en verzenden van ons magazine duurt een week. Zeker in deze tijd kan er in een week veel gebeuren. Meld je daarom vandaag nog aan voor onze digitale nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit de zwembranche.

Minder werkstress door de juiste balans

Werken in de zwembranche is veelzijdig. Het zijn wisselende werktijden, bijzondere werkomstandigheden en je hebt veel verantwoordelijkheid. Daarnaast zijn de werkzaamheden divers, uitdagend en van maatschappelijk belang. Het zwembad is een plek voor jong en oud om te leren, sporten en recreëren. Kinderen leren er zwemmen, ouderen werken er aan hun mobiliteit en gezinnen komen voor ontspanning. Als medewerker zorg je voor een veilig en prettig zwemklimaat. Maar wat als je merkt dat de werkdruk te groot wordt en je werkstress ervaart? Zeker nu ook de maatregelen door corona de werkdruk kunnen verhogen. Roos Schelvis (Erasmus Universiteit) licht het werkdrukmodel toe.

En meer… veel meer!

Zo blikt Hanan Yagoubi (FNV Zwembaden) terug op de afgelopen maanden én blikt zij vooruit, uit Wim van Gelder zijn zorgen over het beweeggedrag van de jeugd en dan met name het gebrek aan speelelementen en deelt zwemvereniging Sport Maakt Lenig hun ervaringen over het professionaliseringstraject. En natuurljk delen onze columnisten ook dit keer weer hun visie op ontwikkelingen in de zwembranche.

Lees ZwembadBranche #76 online via deze link


advertentie

Dewi Online