Eerste Masterclass succesvol

Claartje1Afgelopen dinsdag was de aftrap van de serie Masterclasses die ZwembadBranche dit jaar geeft. Claartje Driessen nam professionals vanuit de zwembranche mee naar een nieuwe vorm van management: Cyaan. Een organisatie gebaseerd op zelfsturing. Geen medewerkers in dienst, maar mede-ondernemers die het beste voor hebben met de organisatie waarin zij werken. Een aantal zwembaden heeft al te maken met deze nieuwe ontwikkeling doordat men over moet op ‘zelfsturende teams’. Maar wat betekent dit dan?

Power to the people
Volgens Frederic Laloux staan we aan de vooravond van een nieuw tijdperk van organiseren. In de afgelopen eeuwen zijn al vele stijlen de revue gepasseerd – van de wolvenroedel tot het informatietijdperk- maar nu is het tijd voor Cyaan. Geen begrippen als baas, salarisonderhandelingen, middenmanagement. Maar wel vrijheid, vertrouwen en wendbaarheid. Met meer verantwoordelijkheid en beslissingsbevoegdheid voor de medewerkers. Een mooi voorbeeld in Nederland, dat overigens wereldwijd wordt gezien als een rolmodel, is Buurtzorg. Iedereen neemt de beslissing over zijn eigen stukje werk en elke beslissing die de hele organisatie aangaat, wordt voorgelegd aan het voltallige personeel. Geen Empowerment, wat uitgaat van een baas, maar Power to the people.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Betrokkenheid
Maar hoe? In de ochtend gaf Claartje, aan de hand van een korte vogelvlucht door de ontwikkeling van de bedrijf- en organisatiestructuren door de jaren heen, inzicht in deze nieuwe managementstijl die zorgt voor meer effectiviteit en flexibiliteit. Maar bovenal betrokkenheid bij medewerkers. In de middag lag de focus op de praktijk. Al snel wordt duidelijk dat het veranderen van een managementstijl begint bij jezelf en hoe jij staat tegenover anderen. Aan de hand van een aantal oefeningen laat Claartje duidelijk zien waar het om draait en hoe je de eerste stappen kunt zetten naar deze nieuwe vorm van organiseren. Heb je deze Masterclass gemist, maar wil je ook meer weten over deze nieuwe managementstijl? 13 september is er weer een Masterclass ‘Van mede-werker naar mede-ondernemer’.

Ervaringen deelnemers

  • ‘Helder en goed te begrijpen verhaal. Leuk gebracht. Geen moment gehad dat het niet interessant was.’ – Aline Masselink (Gemeente Hoogeveen, zwembad de dolfijn)
  • ‘Ik heb deze masterclass als een zeer inspirerende dag ervaren. Hierin ook ben ik ook weer een stuk dichter bij mezelf gekomen en zie kansen en uitdagingen om hier verder mee te gaan.’ – Rob Laan (Spurd-Leeghwaterbad)
  • ‘Deze masterclass heeft mij een goed inzicht gegeven in het traject Van mede-werker naar mede-ondernemer.’ – Yvor Seinen (Zwembad De Slag / BOH)
  • ‘Leerzaam, afwisselend en intensief’ – Lucille Wetemans (POSG)

Wil je ook een Masterclass volgen? Meld je vandaag nog aan!


advertentie

E.B.T.C.