EenVandaag: Gerommel met zwemdiploma’s

EenVandaag zendt vanavond een reportage uit over het zwemdiploma. Aanleiding hiervoor is de discussie over het zwemdiploma. “Er is te veel verschil in kwaliteit van de zwemdiploma’s in Nederland, maar de zwembranche is verdeeld over hoe we dit aan moeten pakken. Het Nationaal Platform Zwembaden zou graag één enkel diploma willen zien voor iedereen die zwemles krijgt. Maar andere zwembonden willen zelf beslissen hoe hun diploma en hun lessen eruit zien. Zij pleiten juist voor vrijheid, maar wel duidelijke eisen aan een kind voordat die een zwemdiploma krijgt”, aldus Een Vandaag.

Meerdere diploma’s
Sinds de invoering van Superspetters (KNZB) is het zwemdiploma weer onderwerp van discussie: is er ruimte voor meer diploma’s naast het Zwem-ABC? Jan Kossen (algemeen directeur KNZB) liet in zijn column in ZwembadBranche#47 weten dat er in de BREZ 3.0 wel degelijk plaats is voor verschillende methodes en meerdere diploma’s. “Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ zou dan als toezichthouder en controlerende organisatie op kunnen treden en de kwaliteit volgens BREZ 3.0 toetsen. Dus wat ons betreft ook SuperSpetters”, aldus Kossen. Tevens deed het diploma van Optisport eind vorig jaar stof doen opwaaien. Aan de zwemlesmethode is een zwemdiploma gekoppeld dat niet conform de uiting van het Zwem-ABC diploma is. Overigens wel conform de eisen van BREZ 2.0. Maar het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ heeft het diploma niet erkend. Het Platform vindt dat zij naar ouders toe alleen de kwaliteit van het Zwem-ABC kan garanderen en niet van andere, zelf uitgegeven, zwemdiploma’s. Marjolein van Tiggelen (Nationaal Platform Zwembaden | NRZ): “De zwembranche hecht, voor de kwaliteitsborging van het Zwem-ABC, veel waarde aan uniformiteit.” Volgens Optisport laat dit alles vooral zien dat het zwemonderwijs aan vernieuwing toe is. “Uiteindelijk willen wij ook de charlatans, die nu nog een kans krijgen, uitsluiten. Tezamen met de branche en dus ook met het platform. Een zelfregulerend systeem waarmee de kwaliteit voor onze klanten, de zwemouders, is geborgd”, aldus Erwin van Iersel (directeur Optisport).

Wat vinden de zwemouders?

Het laatste woord is hierover nog niet gesproken. De branche maakt zich hard voor de zwemvaardigheid van kinderen. Met 1 nationaal diploma of een diversiteit aan diploma’s? dat zal de toekomst uitwijzen. Maar wat is eigenlijk hierover de mening van de zwemouders? Zonder twijfel wil men dat het kind zwemvaardig is en niet lest bij een charlatan. Maar hoe kijkt men aan tegen het zwemdiploma? Wij stellen deze, en vele vragen meer, aan zwemouders in ons Nationaal Onderzoek Zwemouders. Wil jij ook weten hoe jouw zwemouders hierover denken? Doe mee aan het Nationaal Onderzoek Zwemouders 2015. Zet het onderzoek uit onder jouw zwemouders en ontvang een gratis klanttevredenheidsonderzoek.
 
 
deel op twitter deel op facebook
 
 


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.
advertentie

E.B.T.C.


Een gedachte over “EenVandaag: Gerommel met zwemdiploma’s

 1. 1 Nationaal Zwemdiploma gewenst? Ik zit nu bijna 40 jaar in het vak als professional. En al die tijd werd consensus betreffende dit onderwerp niet gevonden. Helaas. Maar de aanhouder wint. Dus toch maar weer eens een voorzet geven.

  Het “oude” diploma A en B van de KNZB / toenmalig Ministerie OenW sloot niet langer aan op de moderne zwemomstandigheden. Het Basiszwemdiploma werd omstreeks 1985 ingevoerd als vervanger. Dat lukte niet. De opleiding zou te lang duren en dus te veel kosten. Na enige tijd werd dit nieuwe diploma beschouwd als diploma C. En dus ook zo genoemd.

  In 1995 volgde een nieuwe poging. De letters ABC waren ingeburgerd, dus ging de opvolger van het Basiszwemdiploma Zwem-ABC heten.

  In 2015 is een duidelijke splitsing tussen de zwemniveaus A, B en C ontstaan. Terwijl ABC integraal in de markt werd gezet. Zelfs onze minister vindt het diploma A voldoende. Ongeacht de uitgever.

  Gedurende al die jaren vroeg ik mij af voor wie het zwemdiploma nu eigenlijk belangrijk was. Voor het kind, de ouder of de uitgever? Ik houd het op het kind. En daarnaast op de zwembadexploitant die de veiligheid moet borgen volgens de BHVBZ. Via een andere insteek is deze vermeende belangentegenstelling simpel te omzeilen. Dus mijn voorstel:

  Koppel de eisen van het diploma, eindtermen indien gewenst, aan de doelstelling! Letters zeggen niets. Doelomschrijvingen des temeer. Dus:

  * Diploma instructiebad

  * Diploma wedstrijdbad

  * Diploma Golfslagbad

  * Diploma Wildwaterrivier

  * Diploma Zee

  * Diploma Afstandzwemmen

  * Diploma etc.

  Duidelijk voor allen naar ik vermeen.

  Badmeester Ted

Reacties zijn gesloten.