EenVandaag: Gerommel met zwemdiploma’s

EenVandaag zendt vanavond een reportage uit over het zwemdiploma. Aanleiding hiervoor is de discussie over het zwemdiploma. “Er is te veel verschil in kwaliteit van de zwemdiploma’s in Nederland, maar de zwembranche is verdeeld over hoe we dit aan moeten pakken. Het Nationaal Platform Zwembaden zou graag één enkel diploma willen zien voor iedereen die zwemles krijgt. Maar andere zwembonden willen zelf beslissen hoe hun diploma en hun lessen eruit zien. Zij pleiten juist voor vrijheid, maar wel duidelijke eisen aan een kind voordat die een zwemdiploma krijgt”, aldus Een Vandaag.

Meerdere diploma’s
Sinds de invoering van Superspetters (KNZB) is het zwemdiploma weer onderwerp van discussie: is er ruimte voor meer diploma’s naast het Zwem-ABC? Jan Kossen (algemeen directeur KNZB) liet in zijn column in ZwembadBranche#47 weten dat er in de BREZ 3.0 wel degelijk plaats is voor verschillende methodes en meerdere diploma’s. “Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ zou dan als toezichthouder en controlerende organisatie op kunnen treden en de kwaliteit volgens BREZ 3.0 toetsen. Dus wat ons betreft ook SuperSpetters”, aldus Kossen. Tevens deed het diploma van Optisport eind vorig jaar stof doen opwaaien. Aan de zwemlesmethode is een zwemdiploma gekoppeld dat niet conform de uiting van het Zwem-ABC diploma is. Overigens wel conform de eisen van BREZ 2.0. Maar het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ heeft het diploma niet erkend. Het Platform vindt dat zij naar ouders toe alleen de kwaliteit van het Zwem-ABC kan garanderen en niet van andere, zelf uitgegeven, zwemdiploma’s. Marjolein van Tiggelen (Nationaal Platform Zwembaden | NRZ): “De zwembranche hecht, voor de kwaliteitsborging van het Zwem-ABC, veel waarde aan uniformiteit.” Volgens Optisport laat dit alles vooral zien dat het zwemonderwijs aan vernieuwing toe is. “Uiteindelijk willen wij ook de charlatans, die nu nog een kans krijgen, uitsluiten. Tezamen met de branche en dus ook met het platform. Een zelfregulerend systeem waarmee de kwaliteit voor onze klanten, de zwemouders, is geborgd”, aldus Erwin van Iersel (directeur Optisport).

Wat vinden de zwemouders?

Het laatste woord is hierover nog niet gesproken. De branche maakt zich hard voor de zwemvaardigheid van kinderen. Met 1 nationaal diploma of een diversiteit aan diploma’s? dat zal de toekomst uitwijzen. Maar wat is eigenlijk hierover de mening van de zwemouders? Zonder twijfel wil men dat het kind zwemvaardig is en niet lest bij een charlatan. Maar hoe kijkt men aan tegen het zwemdiploma? Wij stellen deze, en vele vragen meer, aan zwemouders in ons Nationaal Onderzoek Zwemouders. Wil jij ook weten hoe jouw zwemouders hierover denken? Doe mee aan het Nationaal Onderzoek Zwemouders 2015. Zet het onderzoek uit onder jouw zwemouders en ontvang een gratis klanttevredenheidsonderzoek.
 
 
deel op twitter deel op facebook
 
 
RBI Corrosion