23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Een beter klimaat begint op je werk: wat kun jij zélf doen?

Om te zorgen dat de toekomst voor de komende generaties leefbaar is, moeten wij zorgvuldig omgaan met onze planeet. Gezien de urgentie en de omvang lijken grote maatregelen noodzakelijk, maar ook kleine beetjes helpen. In het boek ‘Klimaatwerkers, een beter klimaat begint op je werk’ beschrijven Charlotte Extercatte en Joep Boerboom op inspirerende wijze bedrijven en organisaties die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Zij laten zien hoe zij werken aan innovatieve oplossingen en hoe zij anderen inspireren om ook bij te dragen aan een duurzame toekomst. Het boek biedt daarmee praktische handvatten voor medewerkers en werkgevers die zelf een bijdrage willen leveren aan een duurzame wereld.

Gezonde planeet

Charlotte en Joep nemen de lezer mee op een reis over de hele wereld en laat je kennismaken met een diverse groep individuen die op hun eigen manier strijden voor een gezonde planeet. Van de jonge activist die met creatieve acties de aandacht vraagt voor het klimaat tot de wetenschapper die met baanbrekende innovaties de energietransitie versnelt, elk verhaal is een inspirerend voorbeeld van de veerkracht en vastberadenheid van mensen. Zij schuwen daarbij niet om ook de complexiteit en uitdagingen van het klimaatprobleem te belichten. Hij laat zien dat er geen eenvoudige oplossingen zijn, maar dat juist door samenwerking en het bundelen van krachten er verandering mogelijk is. In het boek staan verschillende initiatieven en laat Boerboom zien hoe mensen zelf aan de slag kunnen gaan om een verschil te maken.


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Energie besparen: ‘iedereen heeft het in de vingers, letterlijk en figuurlijk’

Informeert én activeert

‘Klimaatwerkers’ is niet alleen een boek voor de milieubewuste lezer, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van onze planeet. Charlotte en Joep slagen erin om het klimaatprobleem dichterbij te brengen en te laten zien dat het ieders verantwoordelijkheid is om in actie te komen. Het is een boek dat aanzet tot denken, maar vooral ook tot doen. Hij confronteert de lezer met de complexiteit van het vraagstuk, maar biedt tegelijkertijd hoop en perspectief. Het is een verhelderend en meeslepend boek dat de lezer niet alleen informeert, maar ook inspireert en activeert om iets te doen op de werkvloer. Het laat zien dat er nog steeds veel mogelijk is als we samenwerken en ons inzetten voor een betere wereld en het biedt daarmee vooral ook een optimistische en hoopvolle blik op de toekomst. Een must-read voor iedereen die begaan is met de toekomst van onze planeet en op zoek is naar inspiratie en praktische tips om zelf bij te dragen aan een duurzame toekomst

Tips

Enkele tips uit het boek waarvan sommigen wellicht een open deur zijn, maar tegelijkertijd vaak nog niet zijn ingeburgerd.

  1. Stel duurzaamheid als doel in je bedrijfsplan.
  2. Stel een groen team samen om duurzaamheidsinitiatieven op de werkvloer te bevorderen en beloon werknemers voor hun inspanningen.
  3. Geef medewerkers de mogelijkheid om te leren over duurzaamheid en moedig hen aan om duurzame gewoonten aan te nemen.
  4. Kies voor duurzame kantoorbenodigdheden zoals gerecycleerd papier, eco-vriendelijke inkt en biologische schoonmaakproducten.
  5. Kies voor duurzame producten zoals herbruikbare waterflessen en koffiekopjes.
  6. Zorg ervoor dat de verlichting en apparatuur uit zijn wanneer je de kamer verlaat.
  7. Verminder het papierverbruik door digitaal te werken en alleen papier te gebruiken wanneer dat absoluut noodzakelijk is.
  8. Breng een herbruikbare lunchbox mee naar het werk in plaats van wegwerpverpakkingen te gebruiken.
  9. Zorg ervoor dat computers, printers en andere apparatuur uit staan wanneer je niet aan het werk bent en schakel de slaapmodus in wanneer je weg bent.
  10. Zet de thermostaat op een comfortabele, maar energiezuinige temperatuur en sluit ramen en deuren wanneer de airconditioning of verwarming aan staat.

Kijk hier voor meer informatie over ‘Klimaatwerkers, een beter klimaat begint op je werk’