Energieslurpend zwembad Die Heygrave is nu compleet gasloos

Na een grondige renovatie is zwembad Die Heygrave in Vlijmen weer helemaal klaar voor de toekomst. Het bad wordt voortaan zonder gas verwarmd. Meteen kreeg het hele gebouw ook een nieuwe isolerende schil, met aan de buitenkant stukwerk in een lichtgroene kleur dat zorgt voor een moderne uitstraling. Projectmanager Ellen Vos vertelt over het verduurzamen van een gemeentelijk zwembad in een tijd van exploderende energieprijzen, kosten van bouwmaterialen die de pan uitrijzen, stagnerende leveranties en ander ongemak. “Achteraf is iedereen blij.”

De koe bij de horens vatten, dat is wat de gemeenteraad van Heusden in november 2019 deed. Corona was er nog niet, over een oorlog in Oekraïne werd nog niet gesproken en van een energiecrisis was nog geen sprake. Wel stonden er elf gemeentelijke gebouwen op de lijst om te verduurzamen. Met als stip aan de horizon het jaar 2030, waarin alle ambities moesten zijn gerealiseerd. Moed kon de raad in ieder geval niet worden ontzegd. Besloten werd om te starten met het verduurzamen van het uit 1976 daterende Sportcentrum Die Heygrave. “Het meest complexe project op de lijst”, zegt Vos daarover. “Maar met het energieslurpende zwembad ook het gebouw waar per geïnvesteerde euro naar verwachting de grootste besparing van energie en reductie van CO2 uitstoot te behalen was.” Wat volgens Vos ook meetelde bij het kiezen voor duurzaamheid: niets weggooien wat nog goed was. “Voor het gebouw is altijd goed gezorgd. Met de technische installaties voor de zwemwaterkwaliteit was helemaal niks mis.” 


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Spannende tijden

De renovatie liep meteen een vertraging op van zowat een jaar, nadat bleek dat vleermuizen zich in het gebouw prima thuis voelden. Eerst moest voor hen vervangende huisvesting worden gevonden. Vervolgens raakte de bouwwereld oververhit en werden het voor zowel de aannemer als de gemeente spannende tijden. Prijzen van bouwmaterialen schoten de hoogte in, leveranciers konden niet garanderen dat vitale onderdelen op tijd geleverd zouden worden en de tijdsdruk was hoog. De in de zomer van 2022 geplande verbouwing stond op losse schroeven. In februari vorig jaar namen ze in Heusden daarom om de vaart erin te houden een opvallend besluit. “De gemeenteraad gaf het college een mandaat voor een vooraf vastgesteld bedrag, met financiële verantwoording achteraf.” Projectmanager Vos spreekt van een ware tour-de-force. “De planning was krap, maar er kon op tijd worden gestart met alle voorbereidende werkzaamheden.” Ze wijst ook op de grote maatschappelijke betekenis van Die Heygrave. “Wekelijks trekt het bad ongeveer 1400 bezoekers en zo’n 600 kinderen volgen er zwemles. We bieden een programma aan van recreatiezwemmen, babyzwemmen en aquasporten. Daarom was het belangrijk dat de werkzaamheden zoveel mogelijk in de zomervakantie zouden worden uitgevoerd. Uiteindelijk is het zwembad, zoals gepland, vier weken na de zomerstop dicht gebleven.”

Lees ook: Nieuwbouw De Koerbelt: ‘Opgewekte energie opgeslagen in thermische en elektrische accu’s’

Energiewinst 

Die Heygrave kreeg een isolerende schil rond het gebouw van piepschuim tussen de 16 en 18 centimeter dik en tijdens de sluiting werden ramen vervangen en voorzien van beter isolerend glas. Ook het dak van Die Heygrave ging eraf. Stukwerk in lichtgroen en antraciet aan de gevel zorgt voor een modern jasje. “De uitstraling is compleet veranderd. Daarnaast wordt de energie voortaan op een duurzame manier opgewekt door geluidsarme lucht-water warmtepompen uit een open bron van tachtig meter diep.” De energiewinst is groot, becijfert Vos. “Van een jaarlijks verbruik van 122.000 kuub gas zijn we naar nul gegaan, dat levert de gemeente op jaarbasis een besparing op van 300.000 euro aan gaskosten. Aan de creditzijde is er wel een stijging van het energieverbruik, van 400 kwh naar bijna 500 kwh. Maar dan nog zijn wij per saldo veel goedkoper uit.” Op maandag 3 oktober opende Die Heygrave weer de deuren, hoewel daarvoor nog wel een kunstgreep nodig was. “We zijn opgestart op een tijdelijke installatie.” Aan de binnenkant van het bad is voor de bezoekers nagenoeg alles hetzelfde gebleven. “Voor de gasten voelt het vertrouwd aan. En zeker ook niet onbelangrijk, de in totaal 3,4 miljoen kostende renovatie heeft niet geleid tot een hogere prijs voor de toegangskaartjes. Even los van de indexatie, betalen de bezoekers nu niet meer.” Natuurlijk waren er kort na de opening opstartproblemen en kinderziektes. “Na tien weken sluiting vraagt het tijd om het zwemwater weer op te warmen naar de vereiste temperaturen. We hebben in de aanloop naar de opening zelfs warmtekanonnen ingezet, met name ook om de bovenlucht in het gebouw te verwarmen.” Voor het inregelen van alle installaties trekt de gemeente een jaar uit. ”Je hebt te maken met vier verschillende seizoenen die elk hun invloed hebben op installaties en systemen. Ongemak voor de bezoekers valt dan ook helaas niet uit te sluiten. Maar wij doen ons uiterste best om dit te minimaliseren.”

Enthousiaste reacties

Het gebouw is ondertussen volledig opgeleverd. Vos prijst de eendracht in het bouwteam dat de klus onder moeilijke omstandigheden klaarde. “Het is een bijzonder project geweest, met alle uitdagingen die daar bij horen. Natuurlijk delen wij ook graag al onze ervaringen en krijgen wij louter enthousiaste reacties op onze rondleidingen. Het was zeker niet altijd makkelijk, maar met de verduurzaming blijft het zwembad behouden als gemeentelijke voorziening voor de toekomst. Achteraf is iedereen blij.”

Dit artikel verscheen eerder al in ZwembadBranche #88

Wil jij de komende editie van ZwembadBranche ook (thuis) ontvangen? Meld je dan aan voor een gratis abonnement via deze link.