De beste tips voor smartphone fotografie

Smartphones, ze zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. En het beste van alles? Ze hebben geweldige camera’s aan boord! Dat betekent dat je niet langer per se een dure spiegelreflexcamera hoeft aan te schaffen om prachtige foto’s te maken. Maar, om het meeste uit die camera’s te halen, moet je wel wat fotografische basisbeginselen onder de knie krijgen. Fred van Eck geeft hieronder 9 geweldige tips voor je die van jou een smartphone-fotograaf van wereldklasse maken!

Tip 1 Stevige grip

Je staat er misschien niet bij stil, maar het geheim van scherpe foto’s en stabiele video’s is een stevige grip op je smartphone. Mensen bedienen hun telefoons vaak nonchalant, maar dit kan leiden tot wazige foto’s en schokkerige video’s. Houd je smartphone vast met twee handen, net zoals je dat zou doen met een gewone camera. Zo minimaliseer je bewegingen en trillingen. Druk ook voorzichtig op het scherm om een foto te maken, want het is geen fysieke knop. Een lichte aanraking volstaat, zelfs bij weinig licht.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Tip 2: Meerdere afdrukknoppen

Wist je dat je niet alleen het virtuele afdrukpictogram op het scherm kunt gebruiken om een foto te maken? De meeste smartphones en tablets laten je ook de volumeknop aan de zijkant gebruiken. Afhankelijk van de situatie kun je kiezen welke methode het handigst is. Zo kun je met je duim op de volumeknop drukken als je je telefoon met twee handen vasthoudt voor stabiliteit. Kortom, pas de afdrukmethode aan je behoeften aan.

Tip 3: Vegen, richten en schieten maar!

Tijd is kostbaar, vooral als je snel een foto wilt maken. Je kunt de camera direct vanaf het vergrendelscherm starten. Veeg gewoon naar links (bij iPhones vanaf iOS-versie 10) of tik op het camerapictogram op andere toestellen. Dit bespaart je kostbare seconden, vooral als je een spontane gebeurtenis wilt vastleggen.

Tip 4: Technisch goede smartphone opnames

Bij het maken van een foto zijn scherpte en belichting cruciaal. Gelukkig regelt je smartphone dit meestal automatisch. Maar blijf opletten! Soms moet je ingrijpen om de instellingen aan te passen. Dit geldt voor zowel gewone camera’s als smartphones.

Lees ook: Marketing en branding: dit is het verschil

Tip 5: Scherpstellen

Moderne smartphones kunnen razendsnel scherpstellen, maar soms raken ze in de war, vooral als het onderwerp niet in het midden staat. Tik gewoon op het scherm om het juiste onderwerp aan te wijzen, en je krijgt scherpe foto’s.

Tip 6: Belichten met je smartphone

De camera regelt automatisch de belichting, in sommige gevallen pakt dit niet goed uit, vooral bij grote verschillen tussen licht en donker. Gebruik belichtingscompensatie om de helderheid aan te passen zonder de scherpstelling te veranderen.

Tip 7: De compositie

Naast technische aspecten is compositie van groot belang. Plaats het hoofdonderwerp niet altijd in het midden voor een interessantere foto. Denk aan de regel van derden en gebruik het raster op je scherm voor hulp. Zelfs als je de techniek niet beheerst, kun je nog steeds een mooie foto maken als je een goede compositie maakt tijdens het fotograferen met je smartphone.

Tip 8: Regel van derden

De regel van derden helpt je bij het plaatsen van je onderwerp op de juiste plek in je foto. Verdeel het beeld in negen vlakken en plaats het onderwerp op of nabij de lijnen voor een gebalanceerde compositie.

Tip 9: Licht is alles

De beste foto’s maak je bij goed licht. Buiten zijn de uren rond zonsopgang en zonsondergang ideaal. Zoek binnen naar sfeervol licht. Zet je onderwerp goed in het licht en gebruik gordijnen om fel zonlicht te verzachten. Mijn voorkeur is een klein zonnetje met een dikke wolk ervoor. Prima licht en geen schaduw.

Kijk voor nog meer tips op de site van Ekkies.

Als je na het volgen van deze tips nog meer wilt weten kun je zelf of met jouw team een cursus smartphonefotografie volgen.


advertentie

Pomaz