Peter Wielaart: ‘Het is droevig, maar de steun die wij krijgen is hartverwarmend‘

Donderdagavond 28 februari, de avond die alles ineens veranderde. Peter Wielaart kan het nog steeds niet geloven. “Het is net een nachtmerrie. De Boetzelaer waar ik 45 jaar lang samen met mijn medewerkers mijn hart aan verbonden heb, is in vlammen op gegaan.” Hoe droevig ook, uit alle ellende ziet Wielaart ook iets moois ontstaan. De brand in het zwembad van Monster heeft veel losgemaakt in de regio en in de branche.

Rookgasexplosie

Donderdagavond zagen medewerkers rook vanuit de drankautomaten komen en haalden de stekker eruit. Maar nog voor de servicemonteur kwam, verergerde de situatie en werd de brandweer ingeschakeld. “In eerste instantie leek het niet zo ernstig. Maar terwijl ik de media te woord stond, hoorde ik een enorme knal. Een rookgasexplosie.” Zo’n explosie ontstaat als de rook nergens heen kan, zich dan blijft ophopen en steeds heter wordt. Zo krijg je een explosief mengsel van gassen dat explodeert als er zuurstof bij komt. “In één klap stond heel het zwembad in vlammen. Gelukkig was iedereen voor de explosie geëvacueerd.”

Hart en hoofd

Er lag geen noodplan voor zo’n situatie, maar de prioriteit lag wat Wielaart betreft eerst bij het ondersteunen van zijn medewerkers, “Op zo’n moment heb je niks aan allerlei protocollen, dan handel je vanuit je hart en met je hoofd. Mijn eerste grote zorg was mijn personeel. Ik dacht aan al die hardwerkende mensen met gezinnen, hypotheken, plannen. Gelukkig bleek de loonsom van mijn vaste medewerkers verzekerd voor 2 jaar, maar helaas moet ik afscheid nemen van de mensen met een o-uren contract. Dan heb je ook nog de mensen met een banenkaart, de kinderen op zwemles, je bezoekers. Ook daar wil je een oplossing voor.”

Kracht

Al gauw riep Wielaart iedereen bij elkaar. “Natuurlijk was het belangrijk om het verdriet met elkaar te delen, maar ik had ook de behoefte om dit te doorbreken en wilde niet bij de pakken gaan neerzitten. Ons grote verdriet, is ook onze kracht. Wij hebben altijd met heel ons hart en ziel voor De Boetzelaer gewerkt, dat mag niet zomaar stoppen door een brand. Binnen twee jaar staat er weer een nieuw zwembad.” Met deze woorden gaf Wielaart de grote Boetzelaer familie iets om weer vooruit te kijken. Klein detail is wel dat Wielaart in september met pensioen zou gaan. “Dat gaat nu niet gebeuren, ik blijf totdat het af is.”

Geregel

Maar voor nu moest er nog veel worden geregeld. “Alle leskinderen en bezoekers met een banenkaart zijn geïnformeerd, er is een FAQ opgesteld en een infocentrum opgezet. We hebben ervoor gezorgd dat de kinderen die zouden afzwemmen zaterdag kunnen afzwemmen, kinderen die een ABC-pakket hebben afgenomen kunnen hun lessen voorzetten, tevens kunnen zoveel mogelijk kinderen van de 1400 leskinderen hun lessen blijven volgen in andere baden allemaal onder begeleiding van hun vertrouwde badmeesters en -juffen.” Wielaart doet er alles aan om te zorgen dat zoveel mogelijk door kan blijven gaan.

Hartverwarmend

Het was voor Wielaart en zijn medewerkers een heftige week. “Er is zoveel gebeurd, negatief maar zeker ook positief. De steun die wij krijgen is echt hartverwarmend. We krijgen heel veel steunbetuigingen vanuit de branche, maar ook veel hulp vanuit de zwembaden in de regio. Daarnaast is er een crowdfunding opgestart voor een nieuw zwembad. “Echt allemaal ongelofelijk. Wat is gebeurd is gebeurd. Maar met elkaar gaan wij er nu wel voor zorgen dat al onze fans straks weer gebruik kunnen maken van een mooi zwembad waar iedereen zich thuisvoelt. Ik ga er alles aan doen om te zorgen dat er op 1 maart 2021 weer een zwembad staat.”
Pomaz