Vandaag is het glas even ‘halfleeg’ en dat is helemaal niet erg!

Hoewel vannacht de bloedmaan was te zien, beter bekend als het verschijnsel maansverduistering, is het de rest van de dag Blue monday. De dag dat iedereen zich eigenlijk het beroerdst van het het hele jaar voelt. De goede voornemens zijn mislukt zijn en de vakanties nog heel ver weg. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag sowieso voor de meesten de slechtste dag van de week. Maar hopen dat vandaag snel voorbij gaat. Of moeten we het eens omdraaien en deze dag juist beter benutten?

Zwelgen

Je kent ze vast wel, van die mensen waar het altijd tegen zit. ‘Dat nou uitgerekend mij dat weer moet overkomen’. Niet fijn, zou je denken. Maar volgens psychiaters is het juist heel gezond om af en toe te zwelgen en je onder te dompelen in gevoelens van melancholie, mislukking en ongeluk. Er was begin dit jaar zelfs een nationale zwelgavond om een lans voor het zwelgen te breken. Juist de meest vervelende dagen zijn heel waardevol. Zo’n dag bereidt je namelijk voor op een mooiere werkelijkheid dan je nu hebt. Juist negatieve ervaringen en gevoelens helpen je om als mens groeien. ‘What doesn’t kill you only makes you strenger…’

Halfvol

Maar dan moet je er wel in mee durven gaan. Gevaar is alleen dat je erin blijft hangen. En dat moet niet gebeuren want zelfmedelijden kan je dan ook doen wegzakken in een neerwaartse spiraal en hoe verder je daarin wegzakt, hoe moeilijker het wordt om daar weer uit te komen. Maar een dagje even er helemaal in opgaan kan zelfs wel even lekker zijn en juist helend werken. Heb jij dus behoeft om even te zwelgen in jouw eigen verdriet? Ga dan helemaal op in blue monday. Geen beter dag dan vandaag om samen met collega’s even te zwelgen in medelijden. Om een keer stil te staan bij alles wat niet werkt. Gewoon even het glas halfvol.

Elke ochtend last van blue monday? Lees ook: Dit is waarom een duik in het water helpt bij een ochtendhumeur. En meer voordelen van zwemmen.

Knuffel

Maar blijf er dus vooral niet in hangen. Lastig? Mocht je na je werk nog wel een oppepper kunnen gebruiken: het is vandaag ook Wereldknuffeldag. Een knuffel is juist op een dag als vandaag dan je redmiddel. Het stimuleert de afgifte van serotonine en dopamine, lichaamseigen stoffen die ervoor zorgen dat we ons goed voelen. Problemen hiermee kunnen leiden tot depressiviteit en lusteloosheid. Terwijl een toename hiervan zorgt dat iemand gemotiveerder en zelfverzekerder is en zich algeheel ‘on top of the world’ voelt. Daarbij zorgt een knuffel ook voor een vermindering van het stresshormoon cortisol, waardoor je je automatisch meer relaxed voelt.

Fijne maandag!
EasySwim Peuter Survival