23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Aangepast Protocol Verantwoord Zwemmen: van ‘deels open’ naar ‘open met restricties’

Vanaf1 juli zijn er versoepelingen doorgevoerd en is er weer meer mogelijk zijn. Natuurlijk moeten we alert blijven, maar er mag weer meer. Na de aankondiging hiervan tijdens de persconferentie van vorige week, is de afgelopen week door de samenwerkende partijen hard gewerkt aan een aanpassing van het protocol. Voor het eerst zijn we echt een stap verder, het protocol gaat van ‘gesloten en deels open’ naar ‘open met een aantal restricties’ gegaan. Maar wat betekent dit nu precies. Wat mag er weer meer? Hierbij de aanpassingen op een rij.

Protocol Verantwoord Zwemmen

 • Kinderen t/m 12 jaar hoeven onderling en tot volwassenen geen anderhalve meter afstand meer te houden. Volwassenen onderling wel.
 • Jongeren van 13 tot 18 jaar onderling geen anderhalve meter afstand meer te houden, maar wel tot volwassenen.
 • Tijdens activiteiten zelf is geen afstandsbeperking van kracht. Direct na de activiteit geldt de anderhalve meter meter-norm voor volwassenen onderling en van 13 tot 18-jarigen ten opzichte van volwassen.
 • Het is niet meer noodzakelijk voor zwemonderwijzers om tijdens de les afstand te houden tot leerlingen (tot 18 jaar).
 • Tijdens banenzwemmen is geen afstandsbeperking meer van kracht.
 • Volwassenen mogen tijdens het recreatief zwemmen weer in het pierenbad/waterspeelplaats aanwezig zijn met hun kinderen. Wel moeten zij altijd anderhalve meter afstand houden tot andere volwassenen.
 • Bezoekers moeten geregistreerd worden en deze contactgegevens dienen minimaal 4 weken te worden bewaard
 • Bezoekers hoevenniet meer thuis de zwemkleding onder gewone kleding aan te doen.
 • Het advies ‘deel zo min mogelijk (speel- en drijf)materialen’ is verwijderd en dus niet meer van toepassing.
 • Toevoeging: zingen en schreeuwen is niet toegestaan.
 • Verduidelijking ten aanzien van de afstandsregels bij groepsactiviteiten en banenzwemmen.

Richtlijn ‘Veilig Zwemmen in Coronatijd Hygiëne en Desinfectie in Badinrichtingen’

Tevens is de Richtlijn ‘Veilig Zwemmen in Coronatijd Hygiëne en Desinfectie in Badinrichtingen’ aangepast naar aanleiding van de versoepelingen per 1 juli.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Kijk hier voor het Protocol Verantwoord Zwemmen 2.0 en Richtlijn ‘Veilig Zwemmen in Coronatijd Hygiëne en Desinfectie in Badinrichtingen’ #8 waarin de versoepelingen die per ingaan 1 juli zijn verwerkt. Bekijk hier ook het document met alle verschillen tussen versie 1.6 en 2.0.

Reanimeren

Voor de basale reanimatie (BLS) geldt sinds 22 juni dat het advies is deze weer uit te voeren volgens de normale richtlijn inclusief beademen, tenzij de centralist van de meldkamer ambulancezorg anders aangeeft.