Zwemonderwijzer van het jaar 2011

Tijdens de Week van het Zwemonderwijs is Vanessa Neijzing gekozen tot ‘Zwemonderwijzer van het jaar 2011’. Voor het oog van een professionele jury moesten drie finalisten een dag ervoor een zwemles verzorgen. Vanessa Neijzing was de uiteindelijke winnares. Haar rustige uitstraling die kinderen op hun gemak wist te brengen en hen tevens kon uitdagen om te leren overtuigde de jury.

Tot voor de finale was Vanessa Neijzing nog een redelijk onbekende naam in de zwembadbranche. Na de finale is dat wel anders. De zwemonderwijzer die verbonden is aan De Watering in Wormerveer, één van de drie zwembaden van de Stichting Zwembaden Zaanstad (SZZ), is geen onbekende meer. Zeker ook niet in de omgeving waar zij vandaan komt. Op straat wordt ze aangesproken op haar titel en gefeliciteerd. Ook de kinderen aan wie zij lesgeeft is het niet ontgaan. Met tekeningen en felicitaties wordt Neijzing nog eens extra in het zonnetje gezet. Tevens heeft zwembad De Watering veel aandacht gekregen van de lokale media en vol trots heeft men de plaquette in het bad opgehangen zodat het niemand hoeft te ontgaan: hier werkt de zwemonderwijzer van het jaar.

Plezier in leren
Sinds 7 jaar zit Vanessa Neijzing in het zwemonderwijs. Hiervoor was zij werkzaam in de flora, van het verzorgen van planten tot het werken in een laboratorium. Helaas kreeg Neijzing RSI-klachten en besloot daarom een andere professie te kiezen. Dat zij vervolgens koos voor het zwemonderwijs is niet geheel verwonderlijk. Als fanatiek wedstrijdzwemmer en beoefenaar van waterpolo kroop het bloed uiteindelijk toch waar het niet gaan kon. De liefde voor zwemmen is dus duidelijk, wat Neijzing vooral aansprak aan het zwemonderwijs is het omgaan met kinderen. ‘Mijn werkzaamheden bij zwembad De Watering bestaan vooral uit het geven van zwemles. Daarnaast ben ik ook coach en trainster van het F-waterpoloteam van AZVD in Wormerveer met waterpololeden van 6 tot 9 jaar. Het is fijn om te zien dat kinderen ergens plezier in kunnen hebben en tegelijkertijd ook nog iets leren.’


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Spelenderwijs
Uit ons gesprek blijkt al snel dat de zwemonderwijzer van De Watering passie heeft voor het onderwijs en dat was de jury ook opgevallen. Voor de jury is het belangrijk dat het kind centraal staat. Iets waar Neijzing zich ook helemaal in kan vinden. ‘Het kind gaat boven alles en het is belangrijk het kind op zijn of haar eigen niveau te bedienen’, aldus een terechte winnares. ‘Als een kind begint met zwemles ben ik gelijk heel alert op het niveau waarin het kind zich bevindt. Is het al watervrij, kan het al onder water, heeft het al een beetje idee van zwemtechnieken. Van daaruit ga ik de kinderen leren zwemmen. Met als vertrekpunt wat het kind al kan.’ Neijzing benadrukt daarbij dat kinderen vooral veel leren door het hen spelenderwijs aan te bieden. ‘Er zijn heel veel spelletjes die je kunt bedenken om het kind te leren zwemmen. Voor kinderen is de zwemles niet altijd een feestje. Het doen van spelletjes brengt plezier in de lessen. Op een luchtige manier leren kinderen zo vrij gemakkelijk de basisprincipes van het zwemmen.’ Ook de vestingmanager van De Watering, Martijn Harting, kan zich vinden in het juryrapport. ‘Vanessa is een constante factor en presteert altijd goed. Ongeacht wat er verder gebeurt. Ze blijft altijd dicht bij zichzelf, doet zich niet anders voor en heeft oprecht aandacht voor het kind. Dat is haar grote kracht. Hiermee is zij niet alleen een aanwinst voor de zwemlessen, maar ook voor het gehele team. Het is prettig om een rots in de branding te hebben.’ Daarop vult Harting wel gelijk aan dat de prestaties van Vanessa niet op zich zelf staan. ‘Eigenlijk vind ik dit een heel groot compliment voor het gehele team. In een team presteert iemand nooit alleen. De wijze waarop Vanessa lesgeeft staat voor de wijze waarop De Watering werkt en dat merk je aan het gehele team. Misschien wordt het wel tijd voor een ‘Team van het jaar’ verkiezing?’, werpt Harting nog even op.

Lees het hele artikel in ZwembadBranche nr.29


advertentie

Pomaz