23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Zwemmen en epilepsie

Afgelopen zaterdag werd de zwembranche opgeschrikt door een noodlottig ongeval. Een jongetje van 13 is overleden in het zwembad Omnium in Goes. Direct gingen onze gedachten uit naar de getroffenen en alle andere betrokkenen die erbij waren. Een kind verliezen is als ouders je grootste angst. Betrokken raken in een dergelijk ongeval is als zwembadmedewerker een scenario waar je niet aan wilt denken. Wat begon als een fijn middagje zwemmen eindigde in een nachtmerrie.

Epilepsiefonds

Het vermoeden bestaat dat de jongen is overleden door een epileptische aanval en is verdronken doordat hij zijn bewustzijn verloor. Helaas kan zwemmen met epilepsie zulke fatale gevolgen hebben. Maar het epilepsiefonds laat weten dat dit geen reden is om niet te (leren) zwemmen. Op hun site geven zij adviezen over sporten met epilepsie en specifiek ook met zwemmen.


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.Epileptische aanvallen

Het epilepsiefonds is van mening dat zwemmen meestal mogelijk is, ook als iemand een ernstige vorm van epilepsie heeft. Er zijn geen wettelijke regels wanneer je wel of niet mag zwemmen met epileptische aanvallen. Welke risico’s voor een patiënt aanvaardbaar zijn, moet de patiënt dus ook zelf bepalen. Het is dan wel van belang de eigen epilepsie goed te kennen, zodat de risico’s van zwemmen kunt worden ingeschat. Niet alle aanvallen zijn even gevaarlijk. Daarnaast is het ook zeker goed om bij twijfel de arts te raadplegen.

Zwemles

Ook is het van groot belang voor kinderen met epilepsie om te leren zwemmen. Uiteraard is het wel van belang dat het zwembadpersoneel hiervan goed op de hoogte is. In goed overleg kan dan met het zwembadpersoneel gekeken worden naar mogelijkheden voor toezicht. Afhankelijk van het soort aanvallen kan het nodig zijn dat er iemand op de kant staat of mee zwemt met het kind om het in de gaten te houden.

Wil jij meer weten over zwemmen met epilepsie? Kijk voor meer informatie op: www.epilepsie.nl of bel naar de Epilepsie Infolijn 0900 821 24 11