Zwemmen en een Gezonde Levensstijl

Veel gezondheidsproblemen ontstaan door een ongezonde levensstijl. Bijna iedereen is zich hiervan bewust en een deel hiervan vindt daarom de weg naar het zwembad. Voor deze doelgroep kan het zwembad een speciale activiteit aanbieden waarbij het zich eigen maken van een gezonde(re) levensstijl centraal staat. Omdat bij deze activiteit niet het afvallen centraal staat, maar het aanleren van gezonde levenspatronen kan deze aangeboden worden zonder tussenkomst van een diëtist.

De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van veel gezondheidsproblemen is een ongezonde levensstijl. Een ongezond voedingspatroon, te weinig beweging, te veel alcohol, roken en stress veroorzaken overgewicht en andere gezondheidsrisico’s. Daar tegenover staat dat een gezonde levensstijl met een gezond voedingspatroon, verantwoord bewegen, matigen met alcohol, niet roken en een positieve levensattitude gezondheidsrisico’s kan reduceren. Welhaast iedereen is zich hiervan bewust. Degenen die voor zichzelf besloten hebben hieraan te willen werken, vinden vaak de weg naar het zwembad.

Met een (on)gezonde levensstijl naar het zwembad
Voor deze grote groep die actief aan haar gezondheid wil werken, kan het zwembad een speciale doelgroepactiviteit aanbieden. Hierbij wordt aandacht besteed aan voeding, bewegen en de sociale en psychologische aspecten van een gezonde levensstijl. Doel is dat de deelnemers zich een gezonde levensstijl eigen maken. Afvallen is hierbij dus niet het hoofddoel, maar kan wel een (belangrijk) bijeffect zijn. Naast het praktische aanbod in het zwembad is het ook belangrijk dat de deelnemers theoretische kennis opdoen over aspecten die invloed hebben op een gezond leven. Het eigen maken van een gezonde levensstijl betekent in de praktijk vooral dat het gaat om bewustwording, kleine veranderingen en het heft in eigen handen nemen. Aanleren van een gewenst eetgedrag en een gewenst bewegingspatroon en het volhouden zijn dan ook psychologische aspecten waaraan aandacht besteed wordt binnen de doelgroepactiviteit ‘Gezonde Levensstijl’.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwemlesmaterialen? 👉 Klik hier.Voeding
Een gezond eetpatroon is één van de pijlers voor een gezonde levensstijl. Als ondersteuning is het zinvol om kennis te hebben over bijvoorbeeld de schijf van vijf, de Body Mass Index, verschillende voedingsstoffen zoals koolhydraten, vetten en eiwitten. Ook is het goed om meer te weten over oorzaken en problemen bij overgewicht, de zin en onzin van diëten, spijsvertering en stofwisseling. Dit bevordert de motivatie om te komen tot een gezonde levensstijl. Naast de theoretische kennis is het belangrijk dat er ook aandacht besteed wordt aan thema’s en situaties die men tegenkomt in het dagelijkse leven.

Lees het hele artikel in ZwembadBranche nr.29


advertentie

Splash Software