Zwemles een martelgang? Zwemouder: maak er een feestje van!

De zwemles is één van de meest vervelende ’taken’ van ouders. Tenminste als ik het artikel ‘Hoe overleef je als ouder de zwemles? van deze week in de Volkskrant moet geloven. De zwemles is een martelgang die je maar beter gehad kunt hebben. Of liever gezegd moet hebben gehad. Want uiteindelijk wil je natuurlijk wel dat je kind veilig bij water kan spelen. Alleen die zwemles. Zwemouder: hoe houd je dat vol?

Plezier

Hoe is het toch mogelijk, water heeft een enorme aantrekkingskracht op kinderen. Al van jongs af aan doe je kinderen een enorm plezier met water. Ook als kinderen nog niet kunnen zwemmen, spelen ze graag met en in water. En dat houdt niet op als ze groot zijn. Dan is het natuurlijk van levensbelang om kinderen te leren zwemmen. Je zou dan ook zeggen dat elke ouder uitkijkt naar de zwemles en apetrots alle vorderingen volgt van het kind. Om vervolgens dolblij te zijn met een diploma omdat het kind dan veilig kan spelen in en om het water. En het kind dan ook aanmoedigt om hier volop van te genieten.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Vindt het kind de zwemlessen niet meer leuk óf de ouder…

Ellende

Helaas, daarentegen lijkt het dus wel één grote ellende. Volkskrant: ‘een martelgang van zo’n zweterig, naar chloor riekend bad vol schreeuwende kinderen de reden was waarom ze nooit aan een tweede was begonnen’. Geldt dit voor de gemiddelde zwemouder? Dat vraag ik mij af. Wel blijkt uit onderzoek dat maar weinig kinderen geregeld blijven zwemmen na hun diploma en nog minder kinderen gaan verder in de zwemsport. Nu kun je denken dat we iets niet goed doen met de zwemles. En natuurlijk is het ook belangrijk om naar onszelf te kijken. Het kan uiteraard altijd beter. Maar we mogen van de zwemouder ook wel iets meer medewerking vragen.

Een feestje

Terecht wijst onze columniste Britt Klaassen in het artikel ook op de verantwoordelijkheid van de zwemouder. Klaassen: ‘Een basisschool kies je toch ook met zorg uit? Verdiep je erin. Ga langs om te kijken of de methode aansluit bij jouw kind. Win tips in bij andere ouders op het schoolplein.’ Uit ons Nationaal Onderzoek Zwemouders blijkt ook dat de afstand steeds weer doorslaggevend is. Meer betrokkenheid is inderdaad wel fijn. Welke methode is geschikt, hoe kun je je kind helpen? En nog belangrijker, moedig je kind aan en stimuleer het. Als je het als ouder al geen feestje vindt, hoe kun je dan verwachten dat je kind dat vindt? Hoe overleef je als kind én waterfan een ouder die de zwemles hekelt?