23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Zwembad krijgt A++ label

Met een jaarlijks energieverbruik van 353 MJ/m2 en een CO2-uitstoot van 19 kg/m2 scoort het zwembad Neptunus in Klazienaveen, gemeente Emmen, een A++-label. Op 14 september wordt het label feestelijk onthuld. Volgens de gemeente scoorde een zwembad niet eerder zo hoog op de energielabelschaal, meldt vakblad EnergieGids.nl.

Het zwembad uit 1988 kreeg in 2007 zijn eerste opknapbeurt, waarbij verscheidene energiebesparende maatregelen werden doorgevoerd, die een terugverdientijd van vier à vijf jaar hadden. Maatregelen bestonden onder meer uit een luchtwarmtepomp voor terugwinning van warmte uit de buitenlucht, een ombouw van een hoog- naar een laagtemperatuur verwarmingssysteem, installatie van energiezuinige magneetpompen en warmteterugwinning uit afvalwater van het zwembad.

Deze ingrepen leverden het zwembad echter net geen A-label op. Daarom besloot de gemeente Emmen het dak van het zwembad te voorzien van zon-pv-panelen en zonnecollectoren, die boilers en badwater verwarmen.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.Adviseurs van het Energielabel geven nog één tip mee om het zwembad nog energiezuiniger te maken. In de kozijnen zou nog HR++-glas geplaatst kunnen worden. Een gemeentewoordvoerder geeft echter aan dat dat niet snel meer zal gebeuren: “Het bestaande isolatieglas is nog maar 20 jaar oud en veel geld heeft de gemeente niet meer.” Dat het zwembad in de categorie A++ zit, is niet op het voorblad van het energielabel te zien, maar pas in de energie-index in de bijlage. “Dat is eigenlijk wel een beetje jammer”, aldus de woordvoerder.

(Vakblad EnergieGids.nl)