‘Zo onwerkelijk, het gevoel is niet in woorden samen te vatten’

We leven in een bizarre tijd. In de zwembranche worden we allemaal geconfronteerd met de strenge maatregelen. En dus hebben we elkaar meer dan ooit nodig om hier doorheen te komen. Om elkaar te helpen, hebben wij gevraagd jullie verhaal te delen. Hoe ga jij met deze situatie om? Wat doe jij de komende weken? Verhalen om elkaar te steunen en op ideeën te brengen. Cindy van Erp – van den Heuvel, zwemonderwijzeres bij Golfbad Oss deelt graag haar verhaal.

Vrijdag 6 maart

Vandaag is het diplomazwemmen. Voor ons een spannend moment omdat we een maatwerk-programma voor de eerste keer gaan draaien. Maar ook door het coronavirus: ‘wat doen wij met feliciteren?’. We besluiten om geen handen te schudden. Oeps.. toch betrap ik mijzelf erop dat ik de kinderen in mijn enthousiasme een ‘high five’ geef. Net zoals het bemoedigende schouderklopje dat ik een meisje geef omdat ze het zo spannend vindt, zeker nu haar eigen zwemjuf er niet bij is. Het zijn nou eenmaal handelingen die zo vanzelfsprekend zijn.

Donderdag 12 maart

De zwemlessen voor het speciaal onderwijs gaan vanmiddag niet door, net als de Vitaal 55+ lessen later in de week. Om drukte te voorkomen besluiten we ook de Aquabios van de volgende dag te annuleren, maar de kindermiddag wel door te laten gaan. Niet wetende dat een paar uur later alles anders is. Om 15.00 is de minister heel duidelijk: bijeenkomsten met meer dan 100 personen moet worden afgelast. Na beraad wordt besloten die dag de zwemlessen door te laten gaan, maar het recreatief zwemmen te laten vervallen en vanaf 19.30 uur dicht te gaan tot nader bericht. Medewerkers gaan nog wel tot en met zondag werken volgens het rooster, daarna gaat voor het merendeel van de medewerkers de werktijdverkorting in. Vervolgens wordt er van alles geregeld: media worden geinformeerd, website en facebook geupdate. En de telefoon staat roodgloeiend.

De Telegraaf filmde Nederland van boven in coronatijd, ook het Golfbad Oss. Zo ziet het zwembad er nu uit.

Vrijdag 13 maart

Vandaag worden lesklanten geinformeerd en collega’s gaan aan de slag met schoonmaakwerkzaamheden die normaal gesproken niet regelmatig worden gedaan. ’s Middags verschijnen al snel de ludieke foto’s van collega’s die aan het werk zijn. Met de hogedrukspuit wordt alles weer schoon, opblaasobjecten worden gecontroleerd op lekkages en de duikplank krijgt een schoonmaakbeurt.

Zaterdag 14 en zondag 15 maart

Deze dagen gebruiken we om de zwemouders te informeren. Dit gaat voornamelijk via de mail en als er geen mailadres is nemen wij telefonisch contact op. In het zwembad wordt ook hard gewerkt. Een collega maakt hiervan nog een filmpje met op de achtergrond een verlaten zwembad. Zo onwerkelijk, het gevoel is niet in woorden samen te vatten. Zondagavond komt dan het nieuws wat iedereen al wel had verwacht: scholen, horeca en sportscholen moeten sluiten. Alle zwembaden dicht.

En nu…

De eerste 2 weken ‘vrij’ zit er op. In de eerste week had ik met enkele collega’s nog op het zwembad EHBO les. Het was natuurlijk onderwerp van gesprek. De rest van de week ben ik thuis. Mijn man is wisselend op zijn werk en mijn dochter is thuis in plaats van bij de gastouder. Wij vullen onze dagen met bijvoorbeeld het maken tekeningen en brengen die rond bij het verzorgingstehuis, vrienden en familie in het dorp die we nu even niet zien. Hoe de komende tijd er verder uit gaan zien? Ik heb geen idee. Ik hoop dat alle getroffen maatregelen hun vruchten afwerpen en dat we snel weer aan de slag kunnen. Tot die tijd voor iedereen veel gezondheid en voor diegene die het nodig hebben veel beterschap.

Deel ook jouw verhaal met collega’s: Coronavirus en de zwembranche
Normec