Zed & Sop laaien de discussie zwemdiploma weer op

zedensop
Een avontuur voor kinderen, dat is wat Optisport voor ogen heeft met Zed en Sop. Deze nieuwe stripfiguren moeten de zwemles weer leuker maken. Met nieuwe medailles, nieuwe merchandise en ook een nieuw zwemdiploma. Alleen dat nieuwe eigen zwemdiploma heeft de discussie weer aangewakkerd. Het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ vindt dat zij naar ouders toe alleen de kwaliteit van het Zwem-ABC kan garanderen. En dus niet van andere, zelf uitgegeven, zwemdiploma’s. Reden dat men de erkenning van de zwembaden van Optisport heeft ingetrokken.

Zed en Sop, een haai en zeester, staan centraal in de nieuwe zwemles van Optisport en moeten de kinderen aanmoedigen tot aan het behalen van het C-diploma. Als een rode draad duiken Zed en Sop steeds weer op. Als stickers, medailles aan het einde als C-diploma. Een diploma in dezelfde kleurstelling als de avonturen rond Zed en Sop, maar niet conform de uiting van het Zwem ABC diploma.

Uniformiteit
Daar wringt nu de schoen volgens Marjolein van Tiggelen van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. “De zwembranche hecht, voor de kwaliteitsborging van het Zwem-ABC, veel waarde aan uniformiteit. Dit bleek recent nog tijdens het VSG-congres waar 92% van de aanwezigen aangaf belang te hechten aan een herkenbaar en eenduidig Nationaal Zwemdiploma boven het uitgeven van een ‘eigen zwemdiploma’. Ook voor ouders betekent het Nationaal Zwemdiploma een vanzelfsprekende zwemveiligheid en dat willen we graag zo houden.”

Brez normering
Volgens Optisport ligt het wel wat genuanceerder. Erwin van Iersel, algemeen directeur Optisport, benadrukt dat men al geruime tijd met het platform hierover in gesprek is geweest. “Uiteraard zijn wij niet uit op een breuk met het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ, maar wij staan wel voor vernieuwing van het zwemonderwijs. Als we de jeugd willen behouden moet de zwemles weer een avontuur worden. We moeten hierin als branche echt een slag maken.” Na een intensief traject is Optisport uitgekomen op dit concept. En met resultaat, kinderen en ouders reageren enthousiast. “Wij vonden alleen dat hierbij ook een nieuw zwemdiploma hoort, een in lijn met het hele concept. Nadrukkelijk leggen we hierbij de link met het Zwem ABC. Inhoudelijk hebben we namelijk ook niks aangepast. Al onze eisen voldoen exact aan de BREZ normering.”

Vernieuwing
Lange tijd leek het er dan ook op dat het platform hiermee akkoord zou gaan, alleen vorige week viel het besluit toch anders. Men heeft de erkenning als zwembad voor het Nationale Zwemdiploma ingetrokken. Daarmee vervallen ook de periodieke controles op de kwaliteit door het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. “Natuurlijk hadden wij het liever anders gezien, maar het platform heeft in alle wijsheid een besluit genomen. Gelukkig wel steeds in goed overleg met ons. Ik zie dit dan ook vooral als een tijdelijke situatie. De hele discussie rondom het diploma, vorig jaar ook door de komst van de KNZB zwemlesmethode, laat zien dat het zwemonderwijs aan vernieuwing toe is. Ook het platform ziet dit gelukkig en wij willen hierin graag met hen meedenken. Deze ontstane situatie doet daar niks aan af. Uiteindelijk willen wij ook de charlatans, die nu nog een kans krijgen, uitsluiten. Tezamen met de branche en dus ook met het platform. Een zelfregulerend systeem waarmee de kwaliteit voor onze klanten, de zwemouders, is geborgd.”

Met Zed en Sop is de discussie over het zwemdiploma dus weer opgelaaid. Hoe borgen we nu de kwaliteit van het zwemdiploma? Hoe laat je de zwemouders weten dat zij niet te maken hebben met een ‘charlatan’? De branche heeft hier nog geen eenduidig antwoord op. Maar een ding is wel zeker. uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: dat kinderen met plezier kunnen zwemmen. Een levenlang. Een duidelijk uitgangspunt. Met zoveel medewerkers met passie in de branche moeten we dit toch tezamen kunnen realiseren?

Wij zijn natuurlijk benieuwd naar jouw reactie!
Discussieer mee over dit onderwerp in onze groep op LinkedIn

 
deel op twitter deel op facebook
 

ZwembadBranche Congres“VConsyst”